Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

Değerli Hocam bizlere o değerli vaktinizi ve zamanınızı harcadığınız için ne kadar teşekkür etsek azdır.

156 gösterim
1 Mayıs 2019 4- Personel ve Yazı İşleri kategorisinde Manucipality sordu
Hocam kurumumuzda 30 a yakın sendikaya kayıt olmuş fakat sendika sözleşmesi imzalanmamış geçici işçi mevcuttur. bunların bir kısmı 696 khk ile taşeron şirkette kadro alanlar bir kısmı da mevsimlik yada geçici işçilerdir. Kurumumuzun iller bankasından gelen belediye payları az olduğundan ve 130 yakın belediyede personel çalıştırıldığından bu arkadaşlara sendika sözleşmesi imzaladığımızda maaşları 3000 tlye gelmekte ve gelen belediye paylarıyla bile maaşlarını ödeyemeyecek seviyeye geleceğimizden dolayı sendika ile sözleşme imzalamak zorunda mıyız yoksa sendika ile imzalayıp mevcut aldıkları maaşlardan vermek suretiyle sendikaya böyle öneri sunmamızda sakınca olur mu yoksa hiç imzalamayalım mı çünkü kurum maaşları ödemekte zorlanmayı bırak ödeyemeyecek durumda buna gerekçe göstererek sendika sözleşmesi imzalamamız da sakınca var mı yoksa ne yapmamız lazım çünkü belediyenin kredi ve amme borçları baya büyük...net cevap verirseniz sevinirim hocam kolay gelsin teşekkürler....

1 cevap

2 Mayıs 2019 S.YÜCEL cevapladı

SENDİKALAR VE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ KANUNU Kanun Numarası : 6356 Kabul Tarihi : 18/10/2012 

 Amaç ve Tanımlar Amaç 

MADDE 1 – Bu Kanunun amacı, işçi ve işveren sendikaları ile konfederasyonların kuruluşu, yönetimi, işleyişi, denetlenmesi, çalışma ve örgütlenmesine ilişkin usul ve esaslar ile işçilerin ve işverenlerin karşılıklı olarak ekonomik ve sosyal durumları ile çalışma şartlarını belirlemek üzere toplu iş sözleşmesi yapmalarına, uyuşmazlıkları barışçı yollarla çözümlemelerine, grev ve lokavta başvurmalarına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir. 

Sendika üyeliği ve üyeliğin kazanılması

 MADDE 17 – (1) On beş yaşını dolduran ve bu Kanun hükümlerine göre işçi sayılanlar, işçi sendikalarına üye olabilir.

 (2) Bu Kanun anlamında işveren sayılanlar, işveren sendikalarına üye olabilir.

 (3) Sendikaya üye olmak serbesttir. Hiç kimse sendikaya üye olmaya veya olmamaya zorlanamaz. İşçi veya işverenler aynı işkolunda ve aynı zamanda birden çok sendikaya üye olamaz. Ancak aynı işkolunda ve aynı zamanda farklı işverenlere ait işyerlerinde çalışan işçiler birden çok sendikaya üye olabilir. İşçi ve işverenlerin bu hükme aykırı şekilde birden çok sendikaya üye olmaları hâlinde sonraki üyelikler geçersizdir.

 (4) Bir işyerinde yardımcı işlerde çalışan işçiler de, işyerinin girdiği işkolunda kurulu bir sendikaya üye olabilir. 11702 (5) Sendikaya üyelik, Bakanlıkça sağlanacak elektronik başvuru sistemine e-Devlet kapısı üzerinden üyelik başvurusunda bulunulması ve sendika tüzüğünde belirlenen yetkili organın kabulü ile e-Devlet kapısı üzerinden kazanılır. Üyelik başvurusu, sendika tarafından otuz gün içinde reddedilmediği takdirde üyelik talebi kabul edilmiş sayılır. Haklı bir neden gösterilmeden üyelik başvurusu kabul edilmeyenler, bu kararın kendilerine tebliğinden itibaren otuz gün içinde dava açabilir. Mahkemenin kararı kesindir. Mahkemenin davacı lehine karar vermesi hâlinde üyelik, red kararının alındığı tarihte kazanılmış sayılır. 

...