Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

Muhasebe yetkililerinin ödeme esnasında Borcu yoktur belgesi sorgulaması

495 gösterim
2 Mayıs 2019 5- Mali Hizmetler kategorisinde MUSTAFA YILMAZ sordu
1 - Muhasebe yetkilisi olarak yapacağımız ödemeler için 2.000,00.TL. sını geçen faturalarda borcu yoktur belgesi istemekteyiz.Ancak belediyemiz şirketinin SGK ve Mal Müdürlüklerine borçları bulunmaktadır.Dolayısıyla borcu yoktur belgesi verememektedir..Şirketimizin personel giderleri için borcu yoktur belgesi istemeden  ödeme yapsak 4.000,00.TL. idari para cezası tarafımıza uygulanır mı?

2-  Şirketin SGK ve Vergi borcu çok olduğundan belge vermesi mümkün değildir.Şirket personellerinin maaşlarını nasıl ödeyeceğiz.Belediye başkanından deruhteyi mesuliyet belgesi alırsak sorumluluk üzerimizden kalkar mı?

1 cevap

2 Mayıs 2019 S.YÜCEL cevapladı

 MUHASEBE YETKİLİLERİNİN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

 Muhasebe yetkilisinin görev ve yetkileri

 Madde 23 — Muhasebe yetkilisinin görev ve yetkileri aşağıda belirtilmiştir. 

a) Gelirleri ve alacakları ilgili mevzuatına göre tahsil etmek, yersiz ve fazla tahsil edilenleri ilgililerine iade etmek. b) Giderleri ve borçları hak sahiplerine ödemek. 

c) Para ve parayla ifade edilebilen değerler ile emanetleri almak, saklamak ve ilgililere vermek veya göndermek. d) Yukarıdaki bentlerde sayılan işlemlere ve diğer mali işlemlere ilişkin kayıtları usulüne uygun, saydam ve erişilebilir şekilde tutmak, mali rapor ve tabloları her türlü müdahaleden bağımsız olarak düzenlemek. 

e) Gerekli bilgi ve raporları, Bakanlığa, hizmet verilen ilgili kamu idaresinin harcama yetkilisi ile üst yöneticisine ve yetkili kılınmış diğer mercilere muhasebe yönetmeliklerinde belirtilen sürelerde düzenli olarak vermek. 

 f) Vezne ve ambarların kontrolünü ilgili mevzuatında öngörülen sürelerde yapmak. 

g) Muhasebe hizmetlerine ilişkin defter, kayıt ve belgeleri ilgili mevzuatında belirtilen sürelerle muhafaza etmek ve denetime hazır bulundurmak. 

h) Muhasebe yetkilisi mutemetlerinin hesap, belge ve işlemlerini ilgili mevzuatında öngörülen zamanlarda denetlemek veya muhasebe yetkilisi mutemedinin bulunduğu yerdeki birim yöneticisinden kontrol edilmesini istemek.

 ı) Hesabını kendinden sonra gelen muhasebe yetkilisine devretmek, devredilen hesabı devralmak.

 j) Muhasebe birimini yönetmek.

 k) Diğer mevzuatla verilen görevleri yapmak.

 Muhasebe yetkilisinin sorumlulukları

 Madde 24 — Muhasebe yetkilileri;

 a) Bu Yönetmeliğin 23 üncü maddesinde sayılan hizmetlerin zamanında yapılmasından ve muhasebe kayıtlarının usulüne uygun, saydam ve erişilebilir şekilde tutulmasından, 

b) Mutemetleri aracılığıyla aldıkları ve elden çıkardıkları para ve parayla ifade edilen değerler ile bunlarda meydana gelen kayıplardan,

 c) Ön ödeme ile kesin ödemelerin yapılması ve ön ödemelerin mahsubu aşamalarında ödeme emri belgesi ve eki belgelerin usulünce incelenmesi ve kontrolünden,

 d) Yersiz ve fazla tahsil edilen tutarların ilgililerine geri verilmesinde, geri verilecek tutarın, düzenlenen belgelerde öngörülen tutara uygun olmasından, 

e) Ödemelerin, ilgili mevzuatın öngördüğü öncelik sırası da göz önünde bulundurularak, muhasebe kayıtlarına alınma sırasına göre yapılmasından,

 f) Rücu hakkı saklı kalmak kaydıyla, kendinden önceki muhasebe yetkilisinden hesabı devralırken göstermediği noksanlıklardan,

 g) Muhasebe yetkilisi mutemetlerinin hesap, belge ve işlemlerini ilgili mevzuata göre kontrol etmekten, h) Yetkili mercilere hesap vermekten, sorumludurlar. Muhasebe yetkililerinin Kanuna göre yapacakları kontrollere ilişkin sorumlulukları, görevleri gereği incelemeleri gereken belgelerle sınırlıdır. Muhasebe yetkililerinin ret ve iadeler ile ayrılıp gönderilmesi gereken paylara ilişkin fazla ve yersiz ödemelerde sorumluluğu, bu Yönetmeliğin 29 uncu maddesi uyarınca yapması gereken kontrollerle sınırlıdır. 

Yetkisiz tahsil ve ödeme yapılamayacağı ve birleşemeyecek görevler

 Madde 25 — Kanunların öngördüğü şekilde yetkili kılınmamış hiçbir gerçek veya tüzel kişi kamu adına tahsilat ve ödeme yapamayacağı gibi muhasebe hizmeti de veremez. Usulüne göre atanmadığı halde muhasebe hizmetlerinden bir kısmını veya tamamını kendiliğinden yapanlar ile yapılması konusunda emir veren yöneticiler hakkında, Sayıştay tarafından belirlenecek mali sorumlulukları saklı kalmak üzere, adli ve idari yönden de ayrıca işlem yapılır. 

Yönetmelik maddesine göre,, Deruhteyi Belge talep etmemekte olup,  maddede belirtilen uygulamaları yamak zorundasınızdır.

...