Sorum Detaydadır vereceğiniz cevap için teşekkür ederim. (Hikmet Bey)

7 Mayıs 2019 9- Diğer kategorisinde Kemal YARDIMCI sordu
Sayın Hocam İlimizde bulunan Devlet hastanesi Belediyemize baş vurarak 2464 sayılı Belediye Gelirler kanunun 36. maddesine göre ETV Elektrik tüketim vergisinde muaf oldukların ve alınan tüketim vergisinin iadesini talep etmektedir.

Buna göre: 1-2464 sayılı Belediye Gelirleri kanununa göre Kar amacı gütmeyen hastaneler vergiden muaftır denilmektedir. Oysa Devlet Hastaneleri ücret mukabilinde hizmet vermektedirler

2-Hastanenin direk belediyemizde böyle bir iade talep etmesi doğrumudur varsa bir hata hiyarerşik ortamda Aksa Elektrik ten talep etmesi gerekmezmi? cevabınızı bekler saygılar sunarım.

7 Mayıs 2019 S.YÜCEL cevapladı

Halen yürürlükte bulunan 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'nun  'İstisnalar' başlıklı 36'ncı maddesi ":Aşağıdaki yazılı yerlerde ve şekillerde tüketilen elektrik ve havagazı vergiden müstesnadır.

1. Kazanç amacı gütmemek şartıyla işletilen; hastane, dispanser, klinik, sağlık ocağı ve merkezleri, rehabilitasyon, teşhis ve tedavi merkez ve kurumları, doğum ve çocuk bakımevleri, kreşler, sanatoryum, Prevantoryum gibi sağlık kuruluşları ile düşkünler evi, yetimhaneler, Çocuk Esirgeme Kurumu ve korunmaya muhtaç çocukları koruma birliklerine ait çocuk yurtları ve bunlara bağlı işyerleri gibi sosyal yardım kuruluşlarında, 2. Dini hizmetlerin ifasına mahsus ve umuma açık bulunan cami, mescit, kilise ve havra gibi ibadethanelerde,

3. Milletlerarası panayır, sergi ve fuarlarda, bunların giriş yerlerinde, mal teşhir edilen ve satılan pavyonlarda,

4. Doğrudan doğruya elektrik ve havagazı üreten dağıtım ve istihsal müesseselerinde."şeklinde olup, yukarıda belirtilen yazılı yerlerde ve şekillerde tüketilen elektrik ve havagazı vergiden müstesnadır.