Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

HOCAM MERHABA, VERECEĞİNİZ CEVAP İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDER SAYGILAR SUNARIM

170 gösterim
14 Mayıs 2019 7- Zabıta ve İtfaiye Hizmetleri kategorisinde ÖMER USLU sordu
HOCAM TEKRAR MERHABA;

ADA VE PARSEL KAYDI BULUNAN ANCAK HERHANGİ BİR KAPI NUMARASI BULUNMAYAN, İÇERİSİNDE YAPI OLMAYAN ARSAYA RUHSAT TANZİM EDEBİLİR MİYİZ?

BİTİŞİK NİZAMDA, TAMAMI AYNI KİŞİYE AİT BİRDEN FAZLA PARSELE TEK BİR RUHSAT TANZİM EDEBİLİR MİYİZ? YOKSA HER PARSEL İÇİN AYRI AYRI MI RUHSAT DÜZENLEMELİYİZ?

CEVAPLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDER İYİ ÇALIŞMALAR DİLERİM.

1 cevap

14 Mayıs 2019 S.YÜCEL cevapladı
14 Mayıs 2019 S.YÜCEL düzenledi

3194 sayılı İmar Kanunu'nun aşağıdaki maddelerinde:

1-

Yapı:

 Madde 20 – Yapı: a) Kuruluş veya kişilerce kendilerine ait tapusu bulunan arazi, arsa veya parsellerde, b) Kuruluş veya kişilerce, kendisine ait tapusu bulunmamakla beraber kamu kurum ve kuruluşlarının vermiş oldukları tahsis veya irtifak hakkı tesis belgeleri ile, İmar planı, yönetmelik, ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılabilir. 

Yapı ruhsatiyesi

: Madde 21 – Bu Kanunun kapsamına giren bütün yapılar için 26 ncı maddede belirtilen istisna dışında belediye veya valiliklerden  yapı ruhsatiyesi alınması mecburidir. Ruhsat alınmış yapılarda herhangi bir değişiklik yapılması da yeniden ruhsat alınmasına bağlıdır. Bu durumda; bağımsız bölümlerin brüt alanı artmıyorsa ve nitelik değişmiyorsa ruhsat, hiçbir vergi, resim ve harca tabi olmaz. Ancak; derz, iç ve dış sıva, boya, badana, oluk, dere, doğrama, döşeme ve tavan kaplamaları, elektrik ve sıhhi tesisat tamirleri ile çatı onarımı ve kiremit aktarılması ve yönetmeliğe uygun olarak mahallin hususiyetine göre belediyelerce hazırlanacak imar yönetmeliklerinde belirtilecek taşıyıcı unsuru etkilemeyen diğer tadilatlar ve tamiratlar ruhsata tabi değildir.

Belediyeler veya valilikler mahallin ve çevrenin özelliklerine göre yapılar arasında uyum sağlamak, güzel bir görünüm elde etmek amacıyla dış cephe boya ve kaplamaları ile çatının malzemesini ve rengini tayin etmeye yetkilidir. Bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce yapılmış olan yapılar da bu hükme tabidir.

 Ruhsat alma şartları: 

Madde 22 – Yapı ruhsatiyesi almak için belediye, valilik  bürolarına yapı sahipleri veya kanuni vekillerince dilekçe ile müracaat edilir. Dilekçeye sadece tapu (istisnai hallerde tapu senedi yerine geçecek belge), mimari proje, statik proje, elektrik ve tesisat projeleri, resim ve hesapları, röperli veya yoksa, ebatlı kroki eklenmesi gereklidir. Belediyeler veya valiliklerce  ruhsat ve ekleri incelenerek eksik ve yanlış bulunmuyorsa müracaat tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde yapı ruhsatiyesi verilir. Eksik veya yanlış olduğu takdirde; müracaat tarihinden itibaren onbeş gün içinde müracaatçıya ilgili bütün eksik ve yanlışları yazı ile bildirilir. Eksik ve yanlışlar giderildikten sonra yapılacak müracaattan itibaren en geç onbeş gün içinde yapı ruhsatiyesi verilir." denilmiş olup,

2-(Resmî Gazete Tarihi: 03.07.2017 Resmî Gazete Sayısı: 30113)  PLANLI ALANLAR İMAR YÖNETMELİĞİ'nin  Madde 55'nci maddesine göre, ruhsatlandırabilirsiniz.

...