merhaba hocam. sorum detayda yazılıdır. teşekkur ederim.

30 Mayıs 2019 7- Zabıta ve İtfaiye Hizmetleri kategorisinde guneyyurtbelediyesi sordu
HOCAM BİZ BELDE BELEDİYESİYİZ. ZABITA BİRİMİ KADROMUZ 1 ZABITA AMİRİ, 1 ZABITA KOMİSERİ, 5 ZABITA MEMURU KADROMUZ VARDIR. ŞUAN İTİBARİYLE ZABITA BİRİMİNDE, 1 ZABITA AMİRİ VE 1 ZABITA MEMURU OLARAK 2 KİŞİ GÖREV YAPMAKTAYIZ. BAŞKANIMIZ, ZABITA SAYISI AZ DİYE, KADROLU İŞÇİYİ KADROSU ŞOFÖR (MEMUR DEĞİL) ZABITA GÖREVİ YAPTIRMAK İÇİN, ZABITA ELBİSESİ GİYDİRMEK İSTİYOR. ZABITA ELBİSESİ GİYDİREBİLİR Mİ?. ZABITA ELBİSESİ GİYDİRİRSE ŞİKAYET OLURSA ARTISI EKSİSİ NE OLUR. AYDINLATIRSANIZ SEVİNİRİM HOCAM.

30 Mayıs 2019 S.YÜCEL cevapladı

Belediye Zabıta Yönetmeliğinin 'Kılık ve kıyafete ilişkin kurallar'  başlıklı 31'nci maddesinde "

(1) Kılık ve kıyafete ilişkin başlıca kurallar şunlardır:

a) Kanun, tüzük ve yönetmeliklerle belirlenmiş haller dışında kıyafet üzerine başka bir teçhizat veya madalya, rozet ve benzeri şeyleri takamaz.

b) Belediye zabıta personeline verilen kıyafet ve rütbe işaretleri ile bağlı bulunduğu belediyenin amblemleri bu Yönetmelikte gösterilen renk, vasıf ve şekillere uygun olarak giyilir, takılır ve taşınır.

c) Kıyafet, temsil edilen görevin şeref ve itibarına yakışır bir şekilde temiz ve bakımlı olmalıdır.

ç) Resmi kıyafetle bulunanlar, üniformanın itibarını kırıcı davranışlarda bulunamazlar.

d) Belediye zabıtası için yaptırılacak kıyafette kullanılacak malzemenin iyi kalitede olması gözetilir.

e) Belediye zabıtalarına verilecek kıyafetin, mevsim ve iklim şartlarına göre giyilme zamanlarını belediye başkanları belirler.

f) Belediye zabıta kuruluşunun amirleri ve bu kuruluşu denetim ve teftiş yetkisine sahip bulunanlar, belediye zabıta personelinin bu Yönetmelik hükümlerine uygun nitelikte giyinmelerini ve hareket etmelerini sağlamakla yükümlüdürler.

g) Belediye bandosu belediye zabıta personelinden teşekkül ettiği takdirde, bu Yönetmelikte belirtilen tören kıyafeti üzerine işaret olarak "Bando Liri" takarlar.

ğ) Belediye zabıta personeli kollarına 10 uncu maddedeki görevlerine göre kolluk ve işaretleri takabilir.

h) Verilen giyecek eşyasının iyi, temiz, sağlam ve noksansız bulundurulması ve kullanılması zorunludur. Giyim eşyasının bakım ve tamiri kullanan personel tarafından yapılır.

Belediye zabıta personeline verilecek giyecek yardımı

MADDE 32 – (1) Belediye zabıta personeline verilecek giyecek yardımı; yazlık, kışlık ve tören elbisesi olmak üzere ihtiyaca ve günün şartlarına göre 657 sayılı Kanunun 211 inci maddesi esas alınarak belediyece karşılanır. Yazlık ve kışlık elbise her yıl, tören elbisesi ise iki yılda bir verilir.

(2) Zabıtanın kılık kıyafeti, iklim ve mevsim şartlarına ve yapılan görevin özelliklerine göre bu Yönetmelikte belirtilen rütbe işareti ve tanımlanan şekiller haricinde şekil, renk ve işaret kullanılmamak ve herhangi bir kurumun kıyafetini çağrıştırmamak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca farklılık yapılabilir." denilmiş olup, Yönetmeliğin 'Belediye zabıta kıyafetini kullanma yasağı' başlıklı 35'nci maddesinde de ""Belediye zabıta personeli için bu Yönetmelikte şekli gösterilen resmi kıyafet ile işaretler başka bir özel veya kamu kuruluşu mensubu tarafından kullanılamaz." hükmüne yer verilmiştir.

AYRICA;

Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Genel Başkanı Sayın Mehmet DÖNMEZ ve İçişleri Bakanlığı E. Başkontrolörü Sayın Selahattin YÜCEL’in kaleme aldıkları, 2019 yılı Mart Ayında yapılan son mevzuat değişikliklerinin de dahil olduğu  “Belediyeleri İlgilendiren Güncel Mevzuat ile Belediyecilikle İlgili Sıkça Sorulan 300 Soru ve Cevap” kitabımızın baskısı tamamlanmış olup, siz değerli Belediyecilerimizin hizmetine sunulmuştur. 600 Sayfalık DEV ESER’in 1 Adedinin satış fiyatı kargo ve KDV dahil 200 TL’dir.

Faydalı olması temennisi ile çalışmalarınızda başarılar dileriz.