İşyeri Açma Ve Çalışma Ruhsatı (Umuma Açık İşyerleri Hakkında)

1,593 gösterim
21 Haziran 2019 7- Zabıta ve İtfaiye Hizmetleri kategorisinde yaşarx sordu
Afyonkarahisar İli, Bolvadin İlçesinde, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlandırmaların da (Umuma Açık İşyerleri) sınıfına giren işletmelerin işyeri açma ve çalışma ruhsatı bulunmaması halinde genel kolluk tarafından denetimler sırasında Ruhsatsız olduğunun tespiti halinde Kolluk tarafında İşyeri KAPATMA FAALİYETTEN MEN ETME İŞLEMİ YAPILABİLİR Mİ?

- Umuma Açık İşyerlerinde Mülki İdare Amirlikleri tarafindan idari yaptırım kararlarına istinaden işyerlerinin süreli kapatma işlemleri genel kolluk tarafından mı yoksa belediye zabıtası tarafından mı yapılır ? Saygılar

Şahin DUMAN

Zabıta Memuru

21 Haziran 2019 S.YÜCEL cevapladı

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Ynetmeliğin 4'ncü maddesinin (p) bendinde "" Kolluk: Polis ve jandarma teşkilatını" temsil eder  şeklinde tanımlanmış olup, Yönetmeliğin 'Bildirim' başlıklı 7'nci maddesinde de (Yetkili idareler tarafından verilen işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının örnekleri aylık olarak sigorta il müdürlüğüne ve ilgili ise ticaret siciline veya esnaf siciline gönderilir.  Umuma açık istirahat ve eğlence yerleri için düzenlenen işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının bir örneği en geç yedi gün içinde yetkili idare tarafından kolluğa egönderilir" hükmüne yer verilmiştir.

Cezai işlem konusunda da, 1608 sayılı Kanun'un 1'nci maddesinde yazılı " Belediye meclis ve encümenlerinin kendilerine kanun, nizam ve talimatnamelerin verdiği vazife ve salahiyet dairesinde ittihaz ettikleri kararlara muhalif hareket edenlerle belediye kanun ve nizam ve talimatnamelerinin men veya emrettiği fiilleri işleyenlere veya yapmayanlara belediye encümenince Kabahatler Kanununun 32 nci maddesi hükmüne göre idarî para cezası ve yasaklanan faaliyetin menine karar verilir. Bu kararda ilgili kişiye bir süre de verilebilir. Belediye encümeni kararında belli bir fiilin muayyen bir süre zarfında yapılmasını da emredebilir. Emredilen fiilin ilgili kişi tarafından yapılmaması hâlinde, masrafları yüzde yirmi zammı ile birlikte tahsil edilmek üzere belediye tarafından yerine getirilir. Bu madde hükümleri ilgili kanunda ayrıca hüküm bulunmayan hâllerde uygulanır" maddesinin uygulanması gerekir.

AYRICA;

Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Genel Başkanı Sayın Mehmet DÖNMEZ ve İçişleri Bakanlığı E. Başkontrolörü Sayın Selahattin YÜCEL’in kaleme aldıkları, 2019 yılı Mart Ayında yapılan son mevzuat değişikliklerinin de dahil olduğu  “Belediyeleri İlgilendiren Güncel Mevzuat ile Belediyecilikle İlgili Sıkça Sorulan 300 Soru ve Cevap” kitabımızın baskısı tamamlanmış olup, siz değerli Belediyecilerimizin hizmetine sunulmuştur. 600 Sayfalık DEV ESER’in 1 Adedinin satış fiyatı kargo ve KDV dahil 200 TL’dir.

Faydalı olması temennisi ile çalışmalarınızda başarılar dileriz.