Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

6495 sayılı kanunun 9 uncu maddesi ile 657 sayılı kanuna eklenen geçicigeçici 41 inci madde hükmü gereğince,

145 gösterim
24 Temmuz 2019 4- Personel ve Yazı İşleri kategorisinde Mehmet KARAGÖZ sordu
6495 sayılı kanunun 9 uncu maddesi ile 657 sayılı kanuna eklenen geçicigeçici 41 inci madde hükmü gereğince, 5393 sayılı kanunun 49 uncu maddesi uyarınca sözleşmeli personel olarak çalıştırılmanıza esas olan 1. dereceli Mühendis kadrosuna 06.09.2013 tarihinde geçişimiz yapıldı.

Not : 2014 yılı diye yazdığım bilgi sehven yazılmış oup, 2013 yılı olarak düzeltmem gerekiyor.

Saygılarımla arz ederim.

1 cevap

24 Temmuz 2019 S.YÜCEL cevapladı
24 Temmuz 2019 S.YÜCEL düzenledi

6495 sayılı Kanun'un 'ncu maddesinde "Bu madde hükümlerine göre memur kadrolarına atananların, söz konusu mevzuat hükümlerine göre sözleşmeli personel olarak geçirdikleri hizmet süreleri, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilir. Bunlar, atandıkları kadronun mali ve sosyal haklarına göreve başladığı tarihi takip eden ay başından itibaren hak kazanır ve önceki pozisyonlarında aldıkları mali ve sosyal haklar hakkında herhangi bir mahsuplaşma yapılmaz. Bu madde kapsamında memur kadrolarına atananların beş yıl süreyle başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakli yapılamaz." denilmiş olup, 657 sayılı DMK'nun 102'nci maddesinde de "Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir" hükmüne yer verilmiştir.

1-Bu bağlamda, sözleşmeli personel olarak çalıştığınız süreler, memuriyet izin hakkınıza sayılır.

2- 657 sayılı DMK'nun  11'nci maddesinde "Devlet memurları kanun ve d iğe r m e vzu a t t a belirtilen esaslara uymakla ve amirler tarafından verilen görevleri yerine getirmekle yükümlü ve görevlerinin iyi ve doğru yürütülmesinden amirlerine karşı sorumludurlar.Devlet memuru amirinden aldığı emri, Anayasa, kanun, Cu m h u r b a şk a n lığı k a r a r n a m e si ve yönetmelik hükümlerine aykırı görürse, yerine getirmez ve bu aykırılığı o emri verene bildirir. Amir emrinde israr eder ve bu emrini yazı ile yenilerse, memur bu emri yapmağa mecburdur. Ancak emrin yerine getirilmesinden doğacak sorumluluk emri verene aittir.Konusu suç teşkil eden emir, hiçbir suretle yerine getirilmez; yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulamaz. Acele hallerde kamu düzeninin ve kamu güvenliğinin korunması için kanunla gösterilen istisnalar saklıdır"" ve Kanun'un 'Uygulamayı isteme hakkı' başlıklı 17'nci maddesinde de "Devlet memurları, bu kanun ve d iğe r m e vzu a t a göre tayin ve tesbit olunup yürürlükte bulunan hükümlerin kendileri hakkında aynen uygulanmasını istemek hakkına sahiptirler." hükümlerine yer verilmiştir.

AYRICA; 

Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Genel Başkanı Sayın Mehmet DÖNMEZ ve İçişleri Bakanlığı E. Başkontrolörü Sayın Selahattin YÜCEL’in kaleme aldıkları, 2019 yılı Mart Ayında yapılan son mevzuat değişikliklerinin de dahil olduğu  “Belediyeleri İlgilendiren Güncel Mevzuat ile Belediyecilikle İlgili Sıkça Sorulan 300 Soru ve Cevap” kitabımızın baskısı tamamlanmış olup, siz değerli Belediyecilerimizin hizmetine sunulmuştur. 600 Sayfalık DEV ESER’in 1 Adedinin satış fiyatı kargo ve KDV dahil 200 TL’dir.

Faydalı olması temennisi ile çalışmalarınızda başarılar dileriz.

...