Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

SORUM DRETAYDADIR VERECEĞİNİZ CEVAP İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM.(HİKMET)

139 gösterim
30 Temmuz 2019 9- Diğer kategorisinde Kemal YARDIMCI sordu
SAYIN HOCAM

            Belediyemiz sınırları dahilinde  2003 yılında meydana gelen deprem nedeniyle bazı  isimsiz abonelerde  ödenmeyen artık ( kalan )   tahakkuk  kalmıştır.

                Şöyle ki  abone beli ancak suyun kim tarafından kullandığı beli  değildir.  Hali hazır bir  çok binanın yenilenmesi nedeniyle de  yapı ortada yoktur. Bu nedenle, ana parası 5,00.-TL olan bir su faturası gecikme zammı ile birlikte 29,00.-TL olmuştur.

                Belediye olarak 5018 sayılı kamu mali kontrol kanunun 79. Maddesinin 2. Fıkrasına göre  gideri gelirden fazla olan  bir tahakkukun  Belediyelerde üst yönetici olarak Belediye Başkanın  onayı ile terk edileceği  belirtmektedir. Ancak  tereddütte düştüğümüz bir husus vardır. Şöyle ki, 5018 sayılı kanuna göre terkin işlemi 2019 yılı Merkezi Bütçe  kanununa  göre 20,00.-TL olarak belirlenmiştir. Belirlenen tutar Ana para mı? Veyahut Gecikme zammı dahil mı ? olacak şekilde açıklama yapılmamıştır.

Bu hususta ayrıntılı bilgi verilmesini arz ederim.

1 cevap

30 Temmuz 2019 S.YÜCEL cevapladı
30 Temmuz 2019 S.YÜCEL düzenledi

5018 sayılı Kanun'un 'Kamu alacaklarının silinmesi' başlıklı 79'ncu maddesinde " Özel mevzuatındaki hükümler saklı kalmak üzere, idare hesaplarında kayıtlı olup 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında izlenen kamu alacakları dışında kalan

a) Zarurî veya mücbir sebeplerle takip ve tahsil imkânı kalmayan, 

b) Tahsili için yapılacak takibat giderlerinin asıl alacak tutarından fazla olacağı anlaşılan, kamu alacaklarından merkezî yönetim bütçe kanununda gösterilen tutarlara kadar olanların kayıtlardan çıkarılmasına üst yöneticiler yetkilidir.

 (a) bendine göre belirlenen tutarı aşan kamu alacaklarından silinmesi öngörülenler merkezî yönetim bütçe kanununda ayrıca gösterilir

Merkezi Bütçe Kanunu'nun 11'nci maddesinde  "

Muhasebe kayıtlarından çıkarılacak alacaklar

MADDE 11 – (1) 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 106 ncı maddesi gereğince, yapılacak takip sonunda tahsili imkansız veya tahsili için yapılacak giderlerin alacaktan fazla bulunduğu anlaşılan 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu kapsamına giren amme alacakları ile diğer amme alacaklarından, amme idarelerinde terkin yetkisini haiz olanlar tarafından tahsil zamanaşımı süresi beklenilmeksizin terkin olunabilecek miktarlar Tablo IV’te gösterilmiştir.

(2) 5018 sayılı Kanunun 79 uncu maddesi hükmü gereğince, kayıtlardan çıkarılacak tutarlar Tablo IV’te gösterilmiştir.

ESAS OLAN,  ALACAK MİKTARINDAN FAZLA OLMAMASI GEREKİR. ( asıl miktardan fazla yapılacak giderler)

...