EMEKLİSİ GELEN KADROLU İŞÇİ YILLIK İZİN TUTARI GÜN SAYISI NE KADARDIR.

31 Temmuz 2019 4- Personel ve Yazı İşleri kategorisinde KOZLUK sordu
İYİ GÜNLER HOCAM.2004 YILINDAN BERİ YILLIK İZİNLERİMİ KULLANMADIM.15 YILLIK İZNİM DURUYOR.SENDİKA SÖZLEŞMESİNDE YILLIK İZNİM GÜNÜ 40 GÜNDÜR.EMEKLİ OLMAM HALİNDE KULLANMADIĞIM TÜM  YILLIK İZİN ÜCRET TUTARINI 30 GÜN ÜZERİNDENMİ YADA SENDİKA SÖZLEŞMESİNDE BELİRTİLEN 40 GÜN ÜZERİNDENMİ ALACAĞIM.SAYGILAR.

31 Temmuz 2019 S.YÜCEL cevapladı
31 Temmuz 2019 S.YÜCEL düzenledi

4857 sayılı İş Kanunu'nun 32'nci maddesinde "Ücret alacaklarında zamanaşımı süresi beş yıldır." denilmiştir.

Kanun'un  53'üncü maddesinde de " İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir.

Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez. Niteliklerinden ötürü bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya işlerinde çalışanlara bu Kanunun yıllık ücretli izinlere ilişkin hükümleri uygulanmaz. İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;

a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden,

b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden,

c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden,

Az olamaz. Yer altı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri dörder gün arttırılarak uygulanır. Ancak onsekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz.

Yıllık izin süreleri iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir  hükmüne yer verilmiştir.

AYRICA;

Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Genel Başkanı Sayın Mehmet DÖNMEZ ve İçişleri Bakanlığı E. Başkontrolörü Sayın Selahattin YÜCEL’in kaleme aldıkları, 2019 yılı Mart Ayında yapılan son mevzuat değişikliklerinin de dahil olduğu  “Belediyeleri İlgilendiren Güncel Mevzuat ile Belediyecilikle İlgili Sıkça Sorulan 300 Soru ve Cevap” kitabımızın baskısı tamamlanmış olup, siz değerli Belediyecilerimizin hizmetine sunulmuştur. 600 Sayfalık DEV ESER’in 1 Adedinin satış fiyatı kargo ve KDV dahil 200 TL’dir.

Faydalı olması temennisi ile çalışmalarınızda başarılar dileriz.