Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

sn hocam merhabalar .önceki sorumu cevaplandırdığınız için teşekkür ederim. Plansız alanlar imar yönetmeliğinde kadastro yolundan bahsetmekte fakat en az kadastro yol genişliğinden bahsetmemektedir.

393 gösterim
18 Eylül 2016 6- İmar ve Fen İşleri kategorisinde kelesfen sordu
sn hocam merhabalar .önceki sorumu cevaplandırdığınız için teşekkür ederim. Plansız alanlar imar yönetmeliğinde kadastro yolundan bahsetmekte fakat en az kadastro yol genişliğinden bahsetmemektedir.Genellikle plansız alanlara tabi yerlerde yol genişliklerinin 1m, 2m, 3m gibi küçük genişliklerde kadastro yolları mevcut.Bu genişlikteki yola cepheli parsel sahiplerinden ruhsat talebi gelmekte.Yol genişliği ile ilgili hiç bir yerde net bir bilgi bulamadım.bu nedenle çelişkiye düştüm. Ve uygulamada farklılık olmasın diye konuyu meclis gündemine taşıdım.Meclisten de ruhsat keserken en az 2,50 m genişliğinde yola cephe koşulunun aranması diye bir karar alındı.Bu seferde öyle bir parseler var ki bir yerde 1m ye düşüyor bir yerde 3m ye çıkıyor. Bu nedenle bu konu hakkında bir bilgi verebilir misiniz.Kolay gelsin iyi çalışmalar dilerim.

1 cevap

19 Eylül 2016 S.YÜCEL cevapladı

PLANSIZ ALANLAR TİP İMAR YÖNETMELİĞİ

Yapı Şartları

Madde 63 - (Değişik:RG-2/9/1999-23804) Üst ölçek planı bulunmayan iskan dışı alanlarda bulunan parsellerde; inşaat alanı katsayısı %5 den fazla olmamak, yapı inşaat alanları toplamı hiçbir koşulda (250) m2 yi geçmemek, saçak seviyelerinin tabii zeminden yüksekliği (6.50) m.yi ve 2 katı aşmamak, yola ve parsel sınırlarına (5.00) m.den fazla yaklaşmamak şartı ile bir ailenin oturmasına mahsus bağ ve sayfiye evleri, kır kahvesi, lokanta ve bu tesislerin müştemilat binaları yapılabilir.

(Değişik:RG-2/9/1999-23804) Bu alanlarda tarımsal üretimi korumak amacı ile üretimden pazarlamaya kadar tüm faaliyetleri içeren entegre tesis niteliğinde olmamak kaydıyla, konutla birlikte veya ayrı yapılan mandıra, kümes, ahır, ağıl, su ve yem depoları, hububat depoları, gübre ve silaj çukurları, arıhaneler, balık üretim tesisleri ve un değirmenleri gibi konut dışı yapılar, mahreç aldığı yola (10.00) m.den, parsel hudutlarına (5.00) m.den fazla yaklaşmamak, parselde bulunan bütün yapılara ait inşaat alanı katsayısı %40 ı ve yapı yüksekliği (6.50) m.yi ve 2 katı aşmamak şartı ile yapılabilir. Bu yapıların birinci fıkra koşullarına uyulmak üzere yapılacak konutla birlikte yapımı halinde de inşaat alanı katsayısı (0.40) ı geçemez.

Beton temel ve çelik çatılı ser’alar yapı yaklaşma mesafelerine uyulmak şartı ile inşaat alanı katsayısına tabi değildir.

Beton temel ve çelik çatı dışındaki basit örtü mahiyetindeki ser`alar ise yukarıda belirtilen çekme mesafeleri ve inşaat alanı kat sayısına tabi değildir.

(Değişik:RG-2/9/1999-23804) Ayrıca bu tesisler hakkında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve diğer ilgili kurum ve kuruluşların taşra teşkilatlarının uygun görüşünün alınması ve başka bir amaçla kullanılmayacağı hususunda tesis sahiplerince ilgili idareye noterlikçe tasdikli yazılı taahhütte bulunulması gerekmektedir.

...