Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

Hocam kolay geldin başka bir ekmek fırından alınan donmuş hamur kafeteryada şekil vererek ekmek pişirip satabilirmi bu durumda almış olduğu kafeterya ruhsatı ve faaliyeti devam edebilir mi?

626 gösterim
21 Ağustos 2019 9- Diğer kategorisinde baydur sordu
Hocam kolay geldin başka bir ekmek fırından alınan donmuş hamur kafeteryada şekil vererek ekmek pişirip satabilirmi bu durumda almış olduğu kafeterya ruhsatı ve faaliyeti devam edebilir mi?

1 cevap

21 Ağustos 2019 S.YÜCEL cevapladı
21 Ağustos 2019 S.YÜCEL düzenledi

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin  EK-2/C) ÜÇÜNCÜ SINIF GAYRİSIHHÎ MÜESSESELER'in  6- GIDA MADDELERİ, İÇKİLER, YEMLER VE TARIMSAL ÜRÜNLER SANAYİİ BÖLÜMÜNDE:

 6.1- Un ve bulgur değirmenleri,

 6.2- Tarhana vb. imal yerleri ,

 6.3- Boza üretim yerleri, 

6.4- 1 ton / günden düşük kapasiteli süt ve süt ürünleri üretim tesisleri, 

6.5- Tuz öğütme yerleri,

 6.6- Günlük olarak 1.000 kg’dan az şeker veya şeker şerbetinden şekerli maddeler vs. üreten yerler, 

6.7- Tahıl, baharat, bakliyat ve gıda vb. ambalajlama yerleri, 

6.8- 75 kg / saat den düşük kapasitede kavurma kapasitesine sahip kahve ve kuruyemiş hazırlama yerleri,

 6.9- Karbonat ve kabartma tozu üretim ve ambalajlama yerleri,

 6.10- Hamur, yufka, bazlama, simit, poğaça, kadayıf, mantı, pasta, börek ve benzeri unlu mamullerin üretim yerleri,

Yer almaktadır.

Yönetmelik hükümleri

C- BAKKAL, MARKET, ŞARKÜTERİ, KURUYEMİŞÇİ, BÜFE, MANAV, KANTİN VE EKMEK BAYİLERİ Bakkal, market, şarküteri, kuruyemişçi, büfe, manav, kantin ve ekmek bayilerinde ortak hükümlere ilave olarak aşağıdaki şartlar aranır: 1- Birden fazla faaliyet konusunun bir arada bulunduğu 500 m2 den büyük işyerlerinde danışma birimi bulunacaktır. 2- Tüm tezgah ve raflar zeminden en az 15 cm yükseklikte olacaktır. 3- Soğuk meze, et ve süt ürünleri, sakatat ve balık gibi farklı gıda maddeleri için ayrı ayrı veya bölümlere ayrılmış soğutma tertibatlı dolap veya tezgah bulunacaktır. 4- Gıda maddeleri ile diğer maddeler farklı raf ve tezgahlarda satışa sunulacaktır. 5- Ekmekler ve unlu mamuller kapalı dolaplarda ve vitrinli tezgahlarda satışa sunulacaktır. 6- Kuruyemiş ve kuru kahve satılan işyerlerinde kavurma ve ısıtma işlemi yapılacak ise bunun için gereken donanım kurulacaktır. 7- (Değişik: 19/3/2007-2007/11882 K.) Hipermarket, grosmarket ve megamarketlerde giriş ve çıkış olmak üzere iki kapı, çocuk emzirme yeri ile satış alanının en az yarısı kadar olmak üzere otopark ve yeteri kadar depo alanı bulunacaktır. 8- Manavlarda, sebze ve meyveler için kolayca yıkanabilecek şekilde yapılmış masa ve raflar olacak, iki metre yüksekliğe kadar duvarlar su geçirmez malzeme ile kaplanacaktır. 9- Mutfak uygun olduğu takdirde, kantinlerde tost ve ekmek arası yiyecek maddeleri satılabilir. 

D- LOKANTA, AYAKTA YEMEK YENİLEN YERLER, KAFETERYA, YEMEĞİ PAKETTE SATAN YERLER VE BENZERİ İŞYERLERİ Lokanta, ayakta yemek yenilen yerler, kafeterya, yemeği pakette satan yerler ve benzeri işyerlerinde ortak hükümlere ilave olarak aşağıdaki hükümler aranır: a) Birinci sınıf lokantalar 1- Ustalık belgesine sahip en az iki aşçı bulunacaktır. 2- Mutfak; hazırlama, pişirme ve bulaşık yıkama yeri olmak üzere üç bölümden oluşacaktır. Bulaşık yıkamak için sıcak ve soğuk su tesisatı bulunacaktır. 3- Girişte yeterli büyüklükte bir antre bulunacaktır. 4- Giriş ve salon dahil bütün duvarları yağlı boya veya benzeri maddeler ile boyanmış veya kaplanmış olacaktır. 5- Isıtma, soğutma ve havalandırma kalorifer veya klima ile yapılacaktır. 6- Giriş ve salonun zemini ahşap parke, seramik veya mermer gibi kolay temizlenebilir ve dezenfekte edilebilir madde ile kaplanacaktır. 7- İçki ve yemek servisi için yeterli sayıda tekerlekli servis masası bulunacaktır. 8- Masalar üzerinde iyi cins örtü ve peçete bulunacaktır. 9- Tabaklar tek tip ve iyi cins porselen veya camdan; çatal, kaşık, bıçak ise iyi cins paslanmaz çelikten olacaktır. Masalar üzerinde kristal, seramik veya porselen tablalar olacaktır. 10- Bay ve bayanlara ait sıcak suyu akan aynalı, lavabolu, sıvı sabunlu, kurutma makineli veya peçeteli ayrı tuvaletler bulunacaktır. Ayrıca, çocuk temizliği yapılmak üzere çocuk odası ve çocuk tuvaleti bulunacaktır. 11- Mutfağın dışarıya açılan pencere ve kapılarında sineklik telleri bulunacaktır. 12- Garsonlar ve çalışanlar lokantanın belirlediği özel kıyafeti giyecektir. 4750 13- Lokantanın müşteri kapasitesine uygun otoparkı bulunacaktır. 14- Mutfak, müşterilerin doğrudan doğruya görebileceği şekilde dizayn edilecektir. 15- Müşteri kapasitesine yeterli bankolu vestiyer bulunacaktır. b) İkinci sınıf lokantalar 1- Ustalık belgesi bulunan en az bir aşçı bulunacaktır. 2- Mutfak; hazırlama, pişirme ve bulaşık yıkama yeri olmak üzere üç bölümden oluşacaktır. Bulaşık yıkamak için sıcak ve soğuk su tesisatı bulunacaktır. 3- Mutfak, giriş ve salonun zemini seramik veya mermer gibi kolay temizlenebilir, yıkanabilir ve dezenfekte edilebilir sert malzeme ile kaplı olacaktır. 4- Isıtma, soğutma ve havalandırma için yeterli tesisat bulunacaktır. 5- Masalar üzerinde örtü ve peçete bulunacaktır. 6- Mutfak salondan ayrı bir yerde olacak ve mutfağın dışarıya açılan kapı ve pencerelerinde sineklik telleri bulunacaktır. 7- Bay ve bayanlara ait aynalı, lavabolu, sıvı sabunlu yeteri kadar tuvalet bulunacaktır. c) Üçüncü sınıf lokantalar 1- Ustalık belgesi bulunan en az bir aşçı bulunacaktır. 2- Mutfak; hazırlama, pişirme ve bulaşık yıkama yeri olmak üzere üç bölümden oluşacaktır. 3- Zemin, seramik, mermer veya mozaik gibi kolay temizlenebilir, yıkanabilir ve dezenfekte edilebilir sert malzeme ile kaplı olacaktır. 4- Havalandırma, en azından aspiratörle sağlanacaktır. 5- Bay ve bayanlara ait aynalı, lavabolu, sıvı sabunlu yeteri kadar tuvalet bulunacaktır. d) Ayakta yemek yenilen yerler, kafeterya, yemeği pakette satan yerler 1- Yemek pişirme ve kapları temizleme yeri olmak üzere en az iki bölümden oluşacaktır. 2- Havalandırma en azından aspiratörle sağlanacaktır. e) Gezici piliç ve köfte satış yerleri Gezici satıcılık işkolu altında faaliyette bulunan sıhhî müesseselerin, sattıkları ürünleri muhafaza etmek için merkez depoları ve satış yapmak için özel ızgara kasalı araçları bulunacaktır. Gezici satış aracı için aranacak şartlar şunlardır: 1- Et veya tavuğun pişirilmesini sağlamak üzere özel ızgara kasası bulunacaktır. 2- Kasa paslanmaz çelikten imal edilmiş olacaktır. 3- Araçta, yeterli büyüklükte buzdolabı ve jeneratör bulunacaktır. 4- Standartlara uygun 200 litreden fazla hacimli çift tanklı gaz tesisatı bulunacaktır. 5- Sıcak ve soğuk su tertibatı bulunacaktır. 6- Aracın yemek hazırlama ve satış yeri hijyenik olacaktır. f) (Ek: 29/6/2010 – 2010/671 K.) Su ürünleri seyyar satış araçları Su ürünlerinin perakende satışını yapacak seyyar satış araçlarında aşağıdaki şartlar aranır: 1- Araç kendinden hareket edebilir veya çekilebilir karavan tipi, kapalı kasalı olacaktır. 2- Tezgahlar paslanmaz olacaktır. 3- Camekanlı ve soğutuculu satış ve sergi dolabı bulunacaktır. 4- Soğutuculu ürün ve buz muhafaza dolabı bulunacaktır. 5- Kapasiteye uygun su deposu ve lavabo bulunacaktır. 6- Sıcak ve soğuk su tertibatlı musluklar ile el dezenfeksiyon sistemi bulunacaktır. 4750-1 7- Kesim ve dilimleme ekipmanları paslanmaz olacaktır. 8- Parazit kontrol lambası bulunacaktır. 9- Elektrik ve aydınlatma sistemi için jeneratör bulunacaktır. 10- Dışarıdan elektrik çekebilme donanımı bulunacaktır. 11- Atık su toplama deposu bulunacaktır.

...