Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

Arz etmiş olduğum soruya mukabil istenilen bilgiler detayda sunulmuştur.

180 gösterim
3 Ekim 2019 2- Belediye Meclisi kategorisinde DERECİK BELEDİYESİ sordu

1-İlgili kişinin söz konusu yerde mülkiyet hakkı bulunmamaktadır.Arsa tamamen Belediyenin hüküm ve tasarrufu altındadır.

2-İlgili kişi imar barışından faydalanmamıştır. Fakir ve yardıma muhtaç vatandaşa Belediyeye ait 600 m2'lik taşınmaz, Belediye Meclisi tarafından   fakir ve yardıma muhtaç dul bayan vatandaşa bedelsiz olarak  verilebilir mi? Saygılarımla. 

1 cevap

3 Ekim 2019 S.YÜCEL cevapladı
3 Ekim 2019 S.YÜCEL düzenledi

SORUNUZDA "Devletimiz tarafından daha güvenli yer olan ilçe belediye sınırlarına yerleştirilmiş  bulunmaktadır.Terör mağdurları içerisinde  fakir ve yardıma muhtaç  dul bayan  ve bakmakla yükümlü olduğu çocukları da bulunmaktadır.Bu ailenin  barınabilmesi için mahalle sakinlerinin yardımları ile  1992 yılında derme çatma bir ev inşa edilmiş bulunmaktalar.Ancak belediyemizin 1998 yılında Mahkemeye yapmış olduğu tapuya tescil davası ile  İlçemizde mevcut bir kısım arsa ve arazi Belediyemiz adına tapusu sağlanmıştır.Ancak mevcut tapu içerisine fakir ve yardıma muhtaç vatandaşın şu an üzerinde yerleşik  olduğu arsa da Belediye tapusu içerisinde kalmıştır.Anılan vatandaşın Belediyemize vermiş olduğu dilekçesi ile; şu an üzerinde ikamet ettiği ve tapu tescil işlemi Belediyemiz adına kayıtlı bulunan 600 m2'lik taşınmazı kendisinin alım gücünün olmadığı hasebiyle bedelsiz olarak kendisine verilmesini ve  adına tapu tescil  işlemlerinin yapılmasının talep etmiştir.""denilmiştir.

4721 sayılı TÜRK MEDENİ KANUNU 'nun  aşağıda belirtilen maddeleri haricinde, bedelsiz olarak mülkiyetin devri konusunda, mevzuat hükmü görülmemektedir.

Madde 794- İntifa hakkı, taşınırlar, taşınmazlar, haklar veya bir malvarlığı üzerinde kurulabilir. Aksine düzenleme olmadıkça bu hak, sahibine, konusu üzerinde tam yararlanma yetkisi sağlar.

 Madde 795- İntifa hakkı, taşınırlarda zilyetliğin devri, alacaklarda alacağın devri, taşınmazlarda tapu kütüğüne tescil ile kurulur. Taşınır ve taşınmazlarda intifa hakkının kazanılması ve tescilinde, aksine düzenleme olmadıkça, mülkiyete ilişkin hükümler uygulanır. Taşınmaz üzerindeki yasal intifa hakkı tapu kütüğüne tescil edilmemiş olsa bile, durumu bilenlere karşı ileri sürülebilir. Tescil edilmiş ise, herkese karşı ileri sürülebilir.

 Madde 796- İntifa hakkı, konusunun tamamen yok olması ve taşınmazlarda tescilin terkini; yasal intifa hakkı, sebebinin ortadan kalkması ile sona erer. Sürenin dolması veya hak sahibinin vazgeçmesi ya da ölümü gibi diğer sona erme sebepleri, taşınmazlarda malike terkini isteme yetkisi verir. 

Madde 797- İntifa hakkı, gerçek kişilerde hak sahibinin ölümü; tüzel kişilerde kararlaştırılan sürenin dolması, süre kararlaştırılmamışsa kişiliğin ortadan kalkmasıyla sona erer. Tüzel kişilerin intifa hakkı, en çok yüz yıl devam edebilir.

Madde 799- İntifa hakkı sona erince hak sahibi, hakkın konusu olan malı malike geri vermekle yükümlüdür.

...