Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

5393 Sayılı Kanunun 49. maddesine göre sözleşme yapılan personelin çalıştırılma usulleri

358 gösterim
23 Ekim 2019 5- Mali Hizmetler kategorisinde mustafaincik sordu
Değerli hocam, sorularıma vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür eder, başarılı çalışmalarınızın devamını dilerim.

1- 5393 Sayılı Kanunun 49. madde hükümlerine göre 4 yıllık iktisat bölümünü bitiren ve ekonomist kadrosunda tam zamanlı hizmet sözleşmesi yapılarak çalıştırılan bir sözleşmeli personelin, Belediyemizde Muhasebeci kadrosunda çalışan personel olmadığı gerekçe gösterilerek Mali Hizmetler Müdürlüğüne vekaleten görevlendirilebilirmi?

2- Yine aynı sözleşmeli personel Mali Hizmetler Müdürü sıfatıyla Encümen toplantılarına katılabilir mi?

3- Yine aynı personel Belediye Disiplin Amirleri Yönetmeliği hükümlerinde belirtildiği şekilde Mali Hizmetler Birim Amiri sıfatıyla Encümen kararı alınarak Disiplin Kuruluna asil üye olarak seçilmek suretiyle disiplin kurulunda görevlendirilebilir mi ve bu personelin katılarak alınan disiplin kurulu kararlarının geçerliliği nedir?

1 cevap

23 Ekim 2019 S.YÜCEL cevapladı

5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 33'ncü maddesindeBelediye encümeni, belediye başkanının başkanlığında; a) İl belediyelerinde ve nüfusu 100.000'in üzerindeki belediyelerde, belediye meclisinin her yıl kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği üç üye, malî hizmetler birim amiri ve belediye başkanının birim amirleri arasından bir yıl için seçeceği iki üye olmak üzere yedi kişiden, b) Diğer belediyelerde, belediye meclisinin her yıl kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği iki üye, malî hizmetler birim amiri ve belediye başkanının birim amirleri arasından bir yıl için seçeceği bir üye olmak üzere beş kişiden, Oluşur. Belediye başkanının katılamadığı toplantılarda, belediye başkanının görevlendireceği başkan yardımcısı veya encümen üyesi, encümene başkanlık eder. Encümen toplantılarına gündemdeki konularla ilgili olarak ilgili birim amirleri, belediye başkanı tarafından oy hakkı olmaksızın görüşleri alınmak üzere çağrılabilir." Kanun'un  35'nci maddesinde "Belediye encümeni, haftada birden az olmamak üzere önceden belirlenen gün ve saatte toplanır. Belediye başkanı acil durumlarda encümeni toplantıya çağırabilir. Encümen üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve katılanların salt çoğunluğuyla karar verir. Encümenin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu uyarınca ihale komisyonu olarak yapacağı toplantılarda da bu hüküm geçerlidir. Oyların eşitliği durumunda başkanın bulunduğu taraf çoğunluk sayılır. Çekimser oy kullanılamaz. Encümen gündemi belediye başkanı tarafından hazırlanır. Encümen üyeleri, başkanının uygun görüşü ile gündem maddesi teklif edebilir. Belediye başkanı tarafından havale edilmeyen konular encümende görüşülemez. Encümene havale edilen konular bir hafta içinde görüşülerek karara bağlanır. Alınan kararlar başkan ve toplantıya katılan üyeler tarafından imzalanır. Karara muhalif kalanlar gerekçelerini de açıklar. Encümen başkan ve üyeleri, münhasıran kendileri, ikinci derece dâhil kan ve kayın hısımları ve evlatlıkları ile ilgili işlerin görüşüldüğü encümen toplantılarına katılamazlar." ve 36'ncı maddesinde de "Belediye encümeni başkan ve üyelerine, nüfusu 10.000'e kadar olan belediyelerde (3.500), nüfusu 10.001-50.000'e kadar olan belediyelerde (4.500), 50.001-200.000'e kadar olan belediyelerde (6.000) ve 200.001'in üzerinde olan belediyelerde ise (7.500) gösterge rakamının Devlet memurları için belirlenen aylık katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda aylık brüt ödenek verilir. Encümenin memur üyelerine bu tutarların yarısı ödenir" denilmiş olup, söz konusu madde hükümlerine göre, sözleşmeli personel, memur sayılmadığından,, encümen toplantılarına, vekalet yapmasına ve Disiplin Kuruluna katılamazlar.

...