sorum detaydadır cevabınız için şimdiden teşekkürler

1 Kasım 2019 9- Diğer kategorisinde HAKKI sordu
5393 sayılı yasa kapsamındaki belediyemizde mülkiyeti belediyemize ait olan taşınmazlar belediye A.Ş'ye bedelsiz devredilebilirmi yoksa 2886 kapsamında ihaleye katılmasımı gerekli.Ayrıca belediyemiz A.Ş şirketinin 4734 s.k.3/g maddesinde belirtilen istisnalardan faydalana bilirmi yaralanıyor ise prosüdürü nasıl başlayıp takip edip sonuçlandırmak lazımdır.Bilgileriniz ve yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

1 Kasım 2019 S.YÜCEL cevapladı

5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 18'nci maddesinin (e) bendinde " Taşınmaz mal alımına, satımına, takasına, tahsisine, tahsis şeklinin değiştirilmesine veya tahsisli bir taşınmazın kamu hizmetinde ihtiyaç duyulmaması hâlinde tahsisin kaldırılmasına; üç yıldan fazla kiralanmasına ve süresi otuz yılı geçmemek kaydıyla bunlar üzerinde sınırlı aynî hak tesisine karar vermek" belediye meclislerinin görev ve yetkileri arasında olup, Kanun 'Arsa ve konut üretimi' başlıklı 69'ncu maddesinde de " Belediye; düzenli kentleşmeyi sağlamak, beldenin konut, sanayi ve ticaret alanı ihtiyacını karşılamak amacıyla belediye ve mücavir alan sınırları içinde, özel kanunlarına göre korunması gerekli yerler ile tarım arazileri hariç imarlı ve alt yapılı arsalar üretmek; konut, toplu konut yapmak, satmak, kiralamak ve bu amaçlarla arazi satın almak, kamulaştırma yapmak, bu arsaları trampa etmek, bu konuda ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşları ve bankalarla iş birliği yapmak ve gerektiğinde onlarla ortak projeler gerçekleştirmek yetkisine sahiptir. Belediye, bu amaçla bütçesinden gerekli parayı ayırmak suretiyle işletme tesis edebilir. Arsalar hariç üretilen konut ve işyerlerinin satışı 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine tâbi değildir. O belediye ve mücavir alan sınırları içinde kendisine, eşine veya onsekiz yaşından küçük çocuklarına ait konutu olmayan dar gelirli kişiler ile afete maruz kalanlara, sanayi bölgelerinden nakledileceklere ve üyelerinin tamamı bu durumda olan kooperatiflere, bedeli 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu hükümlerine göre oluşturulan takdir komisyonu tarafından belirlenecek tutardan aşağı olmamak üzere arsa tahsisi yapılabilir. Durumları 775 sayılı Gecekondu Kanununun 25 inci maddesine uyan kimselere de bu maddeye göre arsa ve konut sağlanabilir. Bu fıkranın uygulama esasları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanacak çerçeve yönetmeliğe uygun olarak belediye meclisleri tarafından çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenir." hükmüne yer verilmiştir.4734 saylı KİK'nun 3/g maddesi kapsamına,( A.Ş'ye bedelsiz devredilebilir mi  ?) bedelsiz TAŞINMAZMAL  devri söz konusu değildir.