2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanununa Göre Ruhsat Harçları

3 Kasım 2019 9- Diğer kategorisinde ARİFARACI sordu

Hocam iyi çalışmalar. Beldemizde iş yeri açacak vatandaşlar için, İş Yeri Açma ve Çalıştırma Ruhsat harçlarını 2464 sayılı belediye gelirleri kanununa göre harç almaktayız. Ancak harç miktarını meclis kararı alarak istediğimiz miktara yükseltebilir miyiz? Yoksa 2464 sayılı kanunda belirtilen İş Yeri Açma ve Çalıştırma Ruhsat harçlarının alt ve üst sınır arasında bir miktarda mı harç almak zorundayız?

3 Kasım 2019 S.YÜCEL cevapladı

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'nun 'Vergi ve harç tarifelerinin tespiti' başlıklı 96'ncı maddesinin (A) bendinde "  Cumhurbaşkanı, bu Kanunda en az ve en çok miktarları gösterilen vergi ve harçların tarifelerini belediye grupları itibarıyla tayin ve tespit eder.  Ancak, bu Kanunun 15 inci maddesinde, 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (III) numaralı bendinde, 56 ncı maddesinde, 60 ıncı maddesinde ve 84 üncü maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendinde yer alan maktu vergi ve harç tarifeleri, Kanunda belirtilen en alt ve en üst sınırları aşmamak şartıyla mahallin çeşitli semtleri arasındaki sosyal ve ekonomik farklılıklar göz önünde tutularak ilgili belediye meclislerinin önerisi üzerine Cumhurbaşkanınca tespit edilir. Tespit edilen bu tutarlar, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere bir önceki yıla ilişkin olarak Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılır. Bu şekilde hesaplanan miktar ve tutarların, virgülden sonraki iki hanesi dikkate alınarak uygulanır. Şu kadar ki, bu miktar ve tutarlar ilgili tarifeler için belirlenen en çok tutarı aşamaz. Bu uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir. " denilmiştir.

(Değişik tarife: 30/12/2004-5281/26 md.) Harcın Tutarı (YTL) En az En çok 1. Kayıt ve suret harçları: a) Her sayfa başına 0,25 0,75 b) Harita plân ve krokilerin beher metrekaresi 4 12 2. İmarla ilgili harçlar (Ticaret ve konut bölgeleri için ayrı ayrı): a) İlk parselasyon harcı (beher metrekare için) 0,05 0,15 b) İfraz ve tevhid harcı (beher metrekare için) 0,05 0,15 c) Plân ve proje tasdik harcı (beher inşaat metrekaresi için) 0,05 0,15 d) Zemin açma izni ve toprak hafriyatı harcı da) Toprak (beher metreküp için) 0,15 0,45 db) Kanal (beher metrekare için) 0,50 1,50 e)Yapı kullanma izni harcı (beher inşaat metrekaresi için) 0,05 0,15

3. İşyeri açma izni harcı: (beher metrekare için işin mahiyetine göre) 0,10 1 Ancak bu miktar hiçbir suretle beşbin metrekareye isabet edecek tutarı aşamaz.

4. Muayene ruhsat ve rapor harcı 5 15 5. Sağlık belgesi harcı 1 3 ——————————

Bu maddede yer alan maktu vergi ve harç tarifeleri ile ilgili olarak, 18/2/2014 tarihli ve 28917 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 10/2/2014 tarihli ve 2014/5896 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Eki Karara bakınız.