Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

açık arazide ticari faaliyet yapmayan kiralık araçlar

133 gösterim
30 Eylül 2016 7- Zabıta ve İtfaiye Hizmetleri kategorisinde BÜLENT ÖZKAN sordu
hocam iyi günler ilçemizde oto kiralama firmaları son yıllarda artış göstermiştir.artan araç sayılarından dolayı yer problemi yaşamaktadırlar.firmalar konteynır koyarak araçlarını zemini düzleştirilmiş araç bekleme yeri olarak kullanıldığı belli olan yerlerde araçları park etmektedirler.büroları havaalanı içinde bulunmaktadır.biz sadece bu araçların bekletildiği herhangi bir para alışverişinin olmadığı belli bir firmanın araçlarının park edildiği yerlere işyeri açma ve çalışma ruhsatı verebilirmiyiz.bu otoparklar ilçe belediyesi mi yoksa büyükşehir belediyesi sorumluluğundamıdır.imar açısından nasıl yol izlenilmelidir.saygılarımla iyi çalışmalar.

1 cevap

2 Ekim 2016 S.YÜCEL cevapladı

5326 sayılı Kanun'un 'İşgal' başlıklı 38'nci maddesinde "(1) Yetkili makamların açık ve yazılı izni olmaksızın meydan, cadde, sokak veya yayaların gelip geçtiği kaldırımları işgal eden veya buralarda mal satışa arz eden kişiye, belediye zabıta görevlileri tarafından elli Türk Lirası idarî para cezası verilir. (2) Yetkili makamların açık ve yazılı izni olmaksızın meydan, cadde, sokak veya yayaların gelip geçtiği kaldırımlar üzerine inşaat malzemesi yığan kişiye, belediye zabıta görevlileri tarafından yüz Türk Lirasından beşyüz Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir. (3) Özel kanunlardaki hükümler saklıdır." denilmiş olup, 5216 sayılı Kanun'un 7'nci maddesinde, büyükşehir il ve ilçe belediyelerinin grev, yetki alanları sayılarak  'Ulaşım hizmetleri' başlıklı 9'ncu maddesinde  " Büyükşehir içindeki kara, deniz, su, göl ve demiryolu üzerindeki her türlü taşımacılık hizmetlerinin koordinasyon içinde yürütülmesi amacıyla büyükşehir belediye başkanı ya da görevlendirdiği kişinin başkanlığında, yönetmelikle belirlenecek kamu kurum ve kuruluşları ile, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonunun görevlendireceği ilgili odanın temsilcisinin katılacağı Ulaşım Koordinasyon Merkezi kurulur. İlçe belediye başkanları kendi belediyesini ilgilendiren konuların görüşülmesinde koordinasyon merkezlerine üye olarak katılırlar. Ulaşım Koordinasyon Merkezi toplantılarına ayrıca gündemdeki konularla ilgili üye olarak belirlenmeyen ulaşım sektörü ile ilgili kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarından ihtisas meslek odalarının temsilcileri de davet edilerek görüşleri alınır.

Bu Kanun ile büyükşehir belediyesine verilen trafik hizmetlerini plânlama, koordinasyon ve güzergâh belirlemesi ile taksi, dolmuş ve servis araçlarının durak ve araç park yerleri ile sayısının tespitine ilişkin yetkiler ile büyükşehir sınırları dahilinde il trafik komisyonunun yetkileri ulaşım koordinasyon merkezi tarafından kullanılır.

            Ulaşım koordinasyon merkezi kararları, büyükşehir belediye başkanının onayı ile yürürlüğe girer.

            Ulaşım koordinasyon merkezi tarafından toplu taşıma ile ilgili alınan kararlar, belediyeler ve bütün kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilgililer için bağlayıcıdır.

            Koordinasyon merkezinin çalışma esas ve usulleri ile bu kurullara katılacak kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.

            Büyükşehir belediyelerine bu Kanun ile verilen görev ve yetkilerin uygulanmasında, 13.10.1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun bu Kanuna aykırı hükümleri uygulanmaz." hükmüne yer verilmiştir.

...