Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

İşçi Alacaklarında Geriye Dönük 5 Yıllık Zaman Aşımının Nasıl Uygulanacağına Dair Bilgi Verebilir misiniz?

182 gösterim
25 Kasım 2019 5- Mali Hizmetler kategorisinde toranaga sordu

Sayın hocam iyi çalışmalar dilerim...Efendim belediyemizde çalışan toplam 9 daimi işçinin 2011-2014 yıllarını kapsayan toplu iş sözleşmesinde geçen maaş (yevmiye) artışlarının  2012 yılına ait ilk 6 ayında eksik yapıldığı, işçilerin sözlü olarak belediyemize başvurmaları sonucunda 2018 yılı Mart ayında fark edilmiştir. Yapılan detaylı incelemede, toplu sözleşmede geçen yevmiye artışlarının 2012 yılı ilk 6 ayında sehven yapılmadığı, sonradan devam eden dönemlerde ise artışların sözleşme esaslarına göre düzenli olarak yapıldığı anlaşılmıştır. Yapılan bu hata nedeniyle 2018 yılı Mart ayına kadar bu personellere toplam 97.217,00 TL eksik ödeme yapıldığı hesaplanmış olup, hatanın düzeltilmesi için belediyemiz ile sendika arasında 2018 Mayıs ayında ek sözleşme yapılarak işçilerin maaşları olması gereken miktarlara çıkarılmıştır. Belediyemizce bu işçilere yapılan eksik ödemeleri ödemek üzere 04.11.2019 tarihinde meclis kararı alınmıştır. Bu noktada muhasebe birimi olarak işçi alacaklarında uygulanması gereken 5 yıllık zaman aşımının işletilmesi hususunda ikileme düşmüş durumdayız. Kanunda geçen geriye dönük 5 yıllık zaman aşımının uygulanmasında, eksik ödemelerin tespit edildiği tarih olan 2018 yılı Mart ayını mı, hatanın giderilmesi için sendika ile yapılan ek sözleşme tarihi olan 2018 yılı Mayıs ayını mı yoksa ödemenin karara bağlandığı 04.11.2019 tarihli meclis karar tarihini mi baz almalıyız karar veremedik. Sayın hocam konu hakkında tarafımıza bilgi vermenizi arz ve talep etmekteyiz.

1 cevap

26 Kasım 2019 S.YÜCEL cevapladı

Sorunuzda "2012 yılına ait ilk 6 ayında eksik yapıldığı," belirtilmiştir

4857 sayılı İş Kanunu'nun 'Ücret ve ücretin ödenmesi' başlıklı 32'nci maddesinde " Genel anlamda ücret bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır. 

 Ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkak kural olarak, Türk parası ile işyerinde veya özel olarak açılan bir banka hesabına ödenir. Ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkak, yabancı para olarak kararlaştırılmış ise ödeme günündeki rayice göre Türk parası ile ödeme yapılabilir. Çalıştırılan işçilerin ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakının özel olarak açılan banka hesabına yatırılmak suretiyle ödenmesi hususunda; tabi olduğu vergi mükellefiyeti türü, işletme büyüklüğü, çalıştırdığı işçi sayısı, işyerinin bulunduğu il ve benzeri gibi unsurları dikkate alarak işverenleri veya üçüncü kişileri zorunlu tutmaya, banka hesabına yatırılacak ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakının, brüt ya da kanuni kesintiler düşüldükten sonra kalan net miktar üzerinden olup olmayacağını belirlemeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığından sorumlu Devlet Bakanlığı müştereken yetkilidir. Çalıştırdığı işçilerin ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakını özel olarak açılan banka hesapları vasıtasıyla ödeme zorunluluğuna tabi tutulan işverenler veya üçüncü kişiler, işçilerinin ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkaklarını özel olarak açılan banka hesapları dışında ödeyemezler. İşçinin ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakının özel olarak açılan banka hesaplarına yatırılmak suretiyle ödenmesine ilişkin diğer usûl ve esaslar anılan bakanlıklarca müştereken çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir. Emre muharrer senetle (bono ile), kuponla veya yurtta geçerli parayı temsil ettiği iddia olunan bir senetle veya diğer herhangi bir şekilde ücret ödemesi yapılamaz. Ücret en geç ayda bir ödenir. İş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile ödeme süresi bir haftaya kadar indirilebilir. İş sözleşmelerinin sona ermesinde, işçinin ücreti ile sözleşme ve Kanundan doğan para ile ölçülmesi mümkün menfaatlerinin tam olarak ödenmesi zorunludur. Meyhane ve benzeri eğlence yerleri ve perakende mal satan dükkan ve mağazalarda, buralarda çalışanlar hariç, ücret ödemesi yapılamaz. Ücret alacaklarında zamanaşımı süresi beş yıldır " denilmiştir.  

2018 yılında zamanaşımına uramıştr. (İsterler ise yargıya gidebilirler)  2012 yılı 6'ncı ayından itibaren 5 yıldır.

...