iyi günler hocam Bir belediye meclis üyesi hem encümen üyeliğine hemde meclis başkan vekilliğine seçilebilirmi

1,163 gösterim
4 Ekim 2016 3- Belediye Encümeni kategorisinde Mehmet POLAT sordu
Meclis başkan vekili olan meclis üyesi encümene başkanlık edebilirmi ?

4 Ekim 2016 S.YÜCEL cevapladı

5393 sayılı Belediye Kanununun 'Belediye encümeni' başlıklı 33'ncü maddesinde "  Belediye encümeni, belediye başkanının başkanlığında; a) İl belediyelerinde ve nüfusu 100.000'in üzerindeki belediyelerde, belediye meclisinin her yıl kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği üç üye, malî hizmetler birim amiri ve belediye başkanının birim amirleri arasından bir yıl için seçeceği iki üye olmak üzere yedi kişiden, b) Diğer belediyelerde, belediye meclisinin her yıl kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği iki üye, malî hizmetler birim amiri ve belediye başkanının birim amirleri arasından bir yıl için seçeceği bir üye olmak üzere beş kişiden, Oluşur. Belediye başkanının katılamadığı toplantılarda, belediye başkanının görevlendireceği başkan yardımcısı veya encümen üyesi, encümene başkanlık eder...." denilmiş olup, söz konusu Kanunun 32'nci maddesinde de "Meclis başkan ve üyelerine, meclis ve komisyon toplantılarına katıldıkları her gün için, 39 uncu madde uyarınca belediye başkanına ödenmekte olan aylık brüt ödeneğin günlük tutarının üçte birini geçmemek üzere meclis tarafından belirlenecek miktarda huzur hakkı ödenir. Huzur hakkı ödenecek gün sayısı, 20, 24 ve 25 inci maddelerde belirtilen toplantı günü sayısından fazla olamaz ve meclis üyelerine aynı gün için birden fazla huzur hakkı ödenemez." hükmüne yer verilmiştir. Bu bağlamda, meclis 1'nci veya 2'nci başkan vekilleri aynı zamanda encümen üyeliğine seçilebilir ve belediye başkanı görevlendirdiği takdirde de encümene başkanlık edebilir.