Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

Belediyemize ait taşınmaza 30 yıllığına 5393 sayılı Belediye Kanununun 17.maddesinin e ve j bendine göre yap işlet devret modeli ile otel yapılıp yapılmayacağı hakkında.

516 gösterim
9 Aralık 2019 2- Belediye Meclisi kategorisinde Metefenisleri sordu
Hocam iyi günler diliyorum. Ben Nevşehir ili Hacıbektaş Belediyesinden Fen İşleri Müdürü Mete BERKTAŞ. Biz belediye çalışanları yol gösterdiğiniz çok teşekkür ediyorum.
      Belediyemiz imar planı sınırları içerisinde Turistik Tesis Alanı olarak görülen ve belediyemize ait 3 katlı otel binası  (Turistik Tesis) ile ilgili bir sorum olacak. İlçemiz 5200 nüfuslu tarihi ve kültür değeri yüksek, inanç, üniversite ve turizm kenti bir ilçe olup yıllık Hacıbektaş Veli Müzesi Ülke genelinde en çok ziyaret edilen 4 müzeden birisi olup yılda yaklaşık resmi kayıtlara göre 600.000 kişi gelmektedir.

      Sürekli bakım ve onarım isteyen yaklaşık 50 yıllık  3 katlı otelin yıkılarak yerine; imar planına uygun şekilde  160 odalı 400 yataklı otel yapılarak  yap işlet devret modeli ile 30 yıllığına verilmesi ve 30 yıllık süre içerisinde belediyemizce aylık kira alınması ile ilgili olarak;

5393 sayılı Belediye Kanununun 17.Maddesi Belediye Meclisi;  

e maddesi “ Taşınmaz mal alımına, satımına, takasına, tahsisine, tahsis şeklinin değiştirilmesine veya tahsisli bir taşınmazın kamu hizmetinde ihtiyaç duyulmaması hâlinde tahsisin kaldırılmasına; üç yıldan fazla kiralanmasına ve süresi otuz yılı geçmemek kaydıyla bunlar üzerinde sınırlı aynî hak tesisine karar vermek”
 

J maddesi ise; Belediye adına imtiyaz verilmesine ve belediye yatırımlarının yap-işlet veya yap-işlet-devret modeli ile yapılmasına; belediyeye ait şirket, işletme ve iştiraklerin özelleştirilmesine karar vermek.”
     

 Söz konusu yeri 5393 sayılı kanunun e maddesine göre 30 yıllığına j maddesine göre yap işlet devlet modeli ile yapıp 30 yıl sonra tapunun belediyemize geri devredilmesi ve 30 yıl içerisinde yükleniciden kira alınması hakkında yapılacak uygulama doğru mudur? konu hakkında değerli görüşlerinizin verilmesini arz ederim.

1 cevap

9 Aralık 2019 S.YÜCEL cevapladı

1- 4046 sayılı Kanun'un ÖZELLEŞTİRME UYGULAMALARI HAKKINDA KANUN'un 26'ncı maddesinde " Belediye ve il özel idarelerine ait ticari amaçlı kuruluşlar ile pay oranlarına bakılmaksızın her türlü iştiraklerindeki paylarının özelleştirilmesine ilişkin işlemler bu Kanundaki esaslara göre,yetkili organlarınca belirlenir ve yürütülür. Bu şekilde sağlanan gelirler ilgili belediye veya il özel idaresi tarafından özel bir hesapta toplanır.Bu özel hesapta toplanan gelirler ilgili belediye veya il özel idaresi tarafından öncelikle;özelleştirme uygulamaları sonucu doğabilecek iş kaybı nedeniyle yapılacak tazminat ödemeleri ve gerektiğinde bu madde gereğince ilgili belediye veya il özel idaresi tarafından özelleştirilecek diğer kuruluşlarda yapılacak idari,mali ve hukuki düzenlemelerin gerektirdiği harcamalarda kullanılır.Bu madde gereğince elde edilecek özelleştirme gelirlerinden yukarıda belirtilen öncelikli harcamalar düşüldükten sonra kalan miktar ilgili belediye ve il özel idaresi tarafından bütçelerine gelir kaydedilir. Belediye veya il özel idarelerinin yapacakları özelleştirme uygulamaları çerçevesinde özel ihtisas gerektiren konulara ilişkin müşavirlik,araştırma, pazarlama ve teknik hizmetler;ilgili belediye veya il özel idaresinin talebi üzerine idarece sağlanabilir. Belediyeler ve diğer mahalli idareler ile bunların kurdukları birlikler tarafından ticari amaçla faaliyette bulunmak üzere ticari kuruluşlar kurulması, mevcut veya kurulacak şirketlere sermaye katılımında bulunması, Cumhurbaşkanının iznine tabidir." denilmiştir.

2- 3996 sayılı BAZI YATIRIM VE HİZMETLERİN YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ ÇERÇEVESİNDE YAPTIRILMASI HAKKINDA KANUN'un 'Kapsam başlıklı 2'nci maddesinde "Bu Kanun, köprü, tünel,baraj,sulama,içme ve kullanma suyu,arıtma tesisi, kanalizasyon, haberleşme, kongre merkezi, kültür ve turizm yatırımları, ticari bina ve tesisler, spor tesisleri, yurtlar, tema parklar, balıkçı barınakları, silo ve depo tesisleri, jeotermal ve atık ısıya dayalı tesisler ve ısıtma sistemleri (Ek ibare: 20/12/1999 - 4493/1 md.) elektrik üretim, iletim, dağıtım ve ticareti maden ve işletmeleri, fabrika ve benzeri tesisler, çevre kirliliğini önleyici yatırımlar,otoyol, trafiği yoğun karayolu, demiryolu ve raylı sistemler, gar kompleksi ve istasyonları, teleferik ve telesiyej tesisleri, lojistik merkezi, yeraltı ve yerüstü otoparkı ve sivil kullanıma yönelik deniz ve hava alanları ve limanları , yük ve/veya yolcu ve yat limanları ile kompleksleri, Kanal İstanbul ve benzeri su yolu projeleri, sınır kapıları ve gümrük tesisleri, milli park (özel kanunu olan hariç), tabiat parkı, tabiatı koruma alanı ve yaban hayatı koruma ve geliştirme sahalarında planlarda öngörülen yapı ve tesisleri, toptancı halleri ve benzeri yatırım ve hizmetlerin yaptırılması, işletilmesi ve devredilmesi konularında, yap-işlet-devret modeli çerçevesinde sermaye şirketlerinin veya yabancı şirketlerin görevlendirilmesine ilişkin usul ve esasları kapsar.

Süre Madde 7 – Yapılacak sözleşmelerde sermaye şirketinin veya yabancı şirketin yapım ve işletmesini üstleneceği yatırım ve hizmetin süresinin belirlenmesinde yatırım bedelinin (elde edilecek kar dahil) ve yatırım için sağlanan kredilerin geri ödeme süresi ile projenin mahiyeti, sermayenin miktarı ve işletme esasları dikkate alınır. Sözleşmelerin süresi 49 yıldan fazla olamaz"  denilmiştir.

Yukarıda belirtilen Kanunlar ve 5393 sayılı Belediye Kanunununun 18'nci maddeleri kapsamında, hizmeti gerçekleştirebilirsiniz.

...