Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

Sorum detaydadır. Cevabınız için şimdiden teşekkür eder saygılarımı sunarım.

177 gösterim
10 Aralık 2019 3- Belediye Encümeni kategorisinde Nurali ÖZTÜRK sordu
Belediye Encümeni aylık toplantısında görüşülmesi gereken aylık hesap cetveller hangileridir ve hangi yasaya göre görüşülmektedir.

1 cevap

10 Aralık 2019 S.YÜCEL cevapladı

MAHALLİ İDARELER BÜTÇE VE MUHASEBE YÖNETMELİĞİ

Bütçe kesin hesabının düzenlenmesi ve görüşülmesi

MADDE 40 - (1) Kesin hesap; mali hizmetler birimi tarafından mali yılın bitiminden itibaren hazırlanarak, üst yönetici tarafından il özel idarelerinde Mart, belediyelerde Nisan ayı içinde encümene sunulur. Encümen kesin hesabı en geç Nisan ayının sonuna kadar inceleyip, görüşü ile birlikte meclisin Mayıs ayı toplantısında  görüşülmek üzere  üst yöneticiye sunar.

(2) Kesin hesabın görüşülmesi ve kesinleşmesinde, bütçeye ilişkin hükümler uygulanır. Kesin hesabın meclislerde görüşülmesine ilişkin toplantı süresi en çok  beş gündür.

(3) Kesin hesap meclisçe görüşülerek kabul edilir. Ancak kabul edilmeyen hususlar gerekçeleri belirtilmek suretiyle karara bağlanır. Konusu suç teşkil eden hususlar var ise meclis başkanlığınca yetkili mercilere iletilir. Belirtilen durumların dışında meclisçe kesin hesabın reddedilmesi halinde, durum üst yönetici tarafından 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 22’inci ve 5393 sayılı Belediye Kanunun 30. maddesine göre değerlendirmek üzere Bakanlığa bildirilir.

(4) Bağlı idarelerde ve birliklerde  kendi özel mevzuat hükümleri uygulanır.

(5) Büyükşehir ilçe ve ilk kademe belediyelerinin kesin hesapları ayrıca Büyükşehir belediye meclisinde görüşülmez. Ancak Büyükşehir Belediyesi Kanununun 14 üncü maddesine göre büyükşehir belediye başkanına gönderilir.

(6) Kesin hesap Haziran ayının sonuna kadar Sayıştay Başkanlığına gönderilir.

5393 sayılı Belediye Kanunu

Encümenin görev ve yetkileri

 Madde 34- 

Belediye encümeninin görev ve yetkileri şunlardır: 

a) Stratejik plân ve yıllık çalışma programı ile bütçe ve kesinhesabı inceleyip belediye meclisine görüş bildirmek. b) Yıllık çalışma programına alınan işlerle ilgili kamulaştırma kararlarını almak ve uygulamak. 

c) Öngörülmeyen giderler ödeneğinin harcama yerlerini belirlemek.

 d) Bütçede fonksiyonel sınıflandırmanın ikinci düzeyleri arasında aktarma yapmak. 

e) Kanunlarda öngörülen cezaları vermek.

 f) Vergi, resim ve harçlar dışında kalan dava konusu olan belediye uyuşmazlıklarının anlaşma ile tasfiyesine karar vermek. 

g) Taşınmaz mal satımına, trampasına ve tahsisine ilişkin meclis kararlarını uygulamak; süresi üç yılı geçmemek üzere kiralanmasına karar vermek. 

h) Umuma açık yerlerin açılış ve kapanış saatlerini belirlemek.

 i) Diğer kanunlarda belediye encümenine verilen görevleri yerine getirmek.

Yukarıdaki Kanun ve Yönetmeliklere göre, belediye encümenlerinin aylık hesap görüşme yetkisi bulunmamaktadır.

...