HOCAM KOLAY GELSİN ATAMAYLA İLGİLİ SORUM OLACAK İLGİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER

10 Aralık 2019 4- Personel ve Yazı İşleri kategorisinde HAKKI sordu
Hocam kolay gelsin belediyemizde yardımcı hizmetler sınıfındaki bayan arkadaşımız 27 yıldır memur olarak görev yapmakta ve 3.derecenin 4.kademesindedir.Bu arkadaşımız gih kadrosu olan v.h.k.i ye geçmek istemekte ve elinde bilgisayar sertifikası bulunmaktadır.İnsan kaynaklarına başvurmuş ancak olumsuz cevap almıştır.Ataması v.h.k.i olarak yapılabilirmi yapılırsa hangi yol izlenmeli yapılamassa hangib yol izlenmeli ilginiz şimdiden teşekkürler.

10 Aralık 2019 S.YÜCEL cevapladı

657 sayılı DMK'nun 'Bir sınıftan başka bir sınıfa geçme' başlıklı 71'nci maddesinde "Memurların eşit dereceler arasında veya derece yükselmesi suretiyle sınıf değiştirmeleri caizdir. Bu şekilde sınıf değiştireceklerin geçecekleri sınıf ve görev için bu Kanunda, k u r u lu ş k a n u n la r ın d a ve y a Cu m h u r b a şk a n lığı k a r a r n a m e le r in d e belirtilen niteliklere sahip olmaları şarttır. Bu durumda sınıfları değişenlerin eski sınıflarının derecesinde elde ettikleri kademelerde geçirdikleri süreler yeni sınıflardaki derecelerinde dikkate alınır.Kurumlar, memurlarını meslekleri ile ilgili sınıftan genel idare hizmetleri sınıfına veya genel idare hizmetleri sınıfından meslekleri ile ilgili sınıfa, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle atayabilirler. Eski sınıflarında, görev alacakları yeni sınıfa göre memurluğa daha yüksek bir derece ve kademeden başlamış olup da sınıf değiştirenlerin yeni görevlerindeki ilk ilerleme süreleri eski sınıflarında kazandıkları derece ve kademelere tekabül eden süre kadar uzatılır ve bu süre tamamlanıncaya kadar kendilerine sınıf değiştirmeleri sırasında bulundukları derecede kademe ilerlemesi verilmez." denilmiş olup, Kanunun 'Memurların kurumlarınca görevlerinin ve yerlerinin değiştirilmesi' başlıklı 76'nc maddesinde de "Kurumlar, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle memurları bulundukları kadro derecelerine eşit veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde daha üst, kurum içinde aynı veya başka yerlerdeki diğer kadrolara naklen atayabilirler. Memurlar istekleri ile, kurumlarında kazanılmış hak derecelerinin en çok üç derece altında aynı veya başka yerlerdeki kadrolara atanabilirler. Aşağı dereceye atananların 68 inci maddede yazılı süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine tekrar atanmaları mümkündür. Kazanılmış hak derecelerinden aşağı derecelere atananların aylık derece ve kademeleri genel hükümlere göre tespit edilmekle beraber,atandıkları bu derecelerde geçirdikleri süreler (kesenek ve karşılık farklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına gönderilmesini kabul etmeleri şartiyle) emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir." hükmüne yer verilmiştir.