Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

MÜLKİYETİ BELEDİYEYE AİT TAŞINMAZIN BAŞKA KAMU KURUMUNA KİRALANMASI HANGİ KANUN VE MADDEYE GÖRE YAPILMALIDIR.

195 gösterim
29 Ocak 2020 9- Diğer kategorisinde İslam sordu
Üstad merhaba, mülkiyeti Belediyemize ait taşınmazı Büyükşehir Belediyesi kiralamak istiyor. Merak etiğimiz konu:

1-  5393 sayılı Kanunun 75/d maddesi gereğince mi kiralama kararı alınacak?

2-  Söz konusu talep doğrultusunda karar alındıktan sonra doğrudan kiralama işlemi mi yapılmalı yoksa 2886 sayılı kanuna göre  işlem yapılmalıdır.

3-   Konu hakkında nasıl bir işlem tesis edilmesi gerekiyor? Cevaplandırırsanız sevinirim...

1 cevap

29 Ocak 2020 S.YÜCEL cevapladı

5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 'Diğer kuruluşlarla ilişkiler' başlıklı 75'nci maddesinde " Belediye, belediye meclisinin kararı üzerine yapacağı anlaşmaya uygun olarak görev ve sorumluluk alanlarına giren konularda; a) Mahallî idareler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait yapım, bakım, onarım ve taşıma işlerini bedelli veya bedelsiz üstlenebilir veya bu kuruluşlar ile ortak hizmet projeleri gerçekleştirebilir ve bu amaçla gerekli kaynak aktarımında bulunabilir. Bu takdirde iş, işin yapımını üstlenen kuruluşun tâbi olduğu mevzuat hükümlerine göre sonuçlandırılır. b) Mahallî idareler ile merkezî idareye ait aslî görev ve hizmetlerin yerine getirilmesi amacıyla gerekli aynî ihtiyaçları karşılayabilir, geçici olarak araç ve personel temin edebilir. c) Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, kamu yararına çalışan dernekler, Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınmış vakıflar ve 7/6/2005 tarihli ve 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu kapsamına giren meslek odaları ile ortak hizmet projeleri gerçekleştirebilir. Diğer dernek ve vakıflar ile gerçekleştirilecek ortak hizmet projeleri için mahallin en büyük mülki idare amirinin izninin alınması gerekir. d) Kendilerine ait taşınmazları, aslî görev ve hizmetlerinde kullanılmak üzere bedelli veya bedelsiz olarak mahallî idareler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına devredebilir veya süresi yirmibeş yılı geçmemek üzere tahsis edebilir. Bu taşınmazlar aynı kuruluşlara kiraya da verilebilir. Bu taşınmazların, tahsis amacı dışında kullanılması hâlinde, tahsis işlemi iptal edilir. Tahsis süresi sonunda, aynı esaslara göre yeniden tahsis mümkündür. Kamu kurum ve kuruluşlarına belediyeler, bağlı kuruluşları ve belediye şirketlerince devir veya tahsis edilen taşınmazlar, kamu konutu ve sosyal tesis olarak kullanılamaz..." denilmiştir..

Kanun maddesi özelli olup, Belediye Meclis Kararı üzerine, kiraya verilmesi mümkündür.  (2886 Sk.da, Encümen yetkilidir)

...