Eski yapılarda eskiden aranmayıp 2018 itibariyle iskan şartı aranması, işyeri ruhsatlandırması adına

31 Ocak 2020 9- Diğer kategorisinde hiyucel sordu
Merhaba,

İşyerimizin 2014 yılında alınmış olan ruhsatı mevcut. Tali faaliyet ekletmek için belediyeye gittiğimde, ekleseler bile ruhsatın yenileneceğini, yenilenirken de yeni oluşacak dosyada iskan şartı olduğunu söylediler. 2014 yılında ruhsatımı alır iken binam eski olduğu için iskan aranmamış ( bina 1960 yapımı) fakat bugün için artık böyle bir zorunluluğun 2018 den itibaren var olduğunu belirttiler. Tekirdağ büyükşehir olunca zannedersem kaideler değişmiş. Çevre şehiricliğin 2018de yayınladığı genelgeyle artık ruhsat veremeyeceklerini söylüyorlar.

Diğer taraftan bu iş yeri son 20-30 yıldır farklı işletmeciler tarafından sürekli ruhsat alınarak işletilmiş bir iş yeri.

Tapusunda, "altı dükkan olan 3katlı kargir ev" şeklinde ibare var, kadastro geçtiği dönemde yazılmış.

İşyeri ruhsat birimindeki arkadaşlar yardımcı olmak istiyorlar ama bir dayanak bulamadıklarını belirtiyorlar.

Çevre şehircilik müd. ne şifayen danıştığımda, "belediyenin imar biriminden görüş alarak ilerleyebilirler, ya da isterlerse bakanlıktan görüş talep etsinler" diyorlar. Görüştüğüm kişiler ( konuyla-mevzuatla alakalı ya da tecrübeli kişiler) eski yapılarda aranmaması, yapının zaten çarşı içinde uzun yıllardır işyeri olması gibi durumları göz önüne alarak ruhsat verebilecekleri yönünde görüş bildiriyorlar. Ancak memur arkadaşları da zor durumda bırakmadan onlar içinde bir kanuni dayanak arıyorum açıkçası. Bu konuda bana rehberlik ederseniz çok memnun olurum. Şimdiden teşekkürler.

1 Şubat 2020 S.YÜCEL cevapladı
1 Şubat 2020 S.YÜCEL düzenledi

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 184'ncü maddesinde ""(1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Yapı ruhsatiyesi olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.

(3) Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(4) Üçüncü fıkra hariç, bu madde hükümleri ancak belediye sınırları içinde veya özel imar rejimine tabi yerlerde uygulanır.

(5) Kişinin, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak yaptığı veya yaptırdığı binayı imar planına ve ruhsatına uygun hale getirmesi halinde, bir ve ikinci fıkra hükümleri gereğince kamu davası açılmaz, açılmış olan kamu davası düşer, mahkum olunan ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkar.

(6) (Ek: 29/6/2005 – 5377/21 md.) İkinci ve üçüncü fıkra hükümleri, 12 Ekim 2004 tarihinden önce yapılmış yapılarla ilgili olarak uygulanmaz. " denilmiştir.

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikde de;

Madde 5- İşyeri açma ve çalışma ruhsatı verilen işyerleri aşağıda belirtilen şartları taşımak zorundadır:

a) İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili olarak mevzuatta öngörülen tedbirlerin alınmış olması,

b) 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamına giren gayrimenkullerin, tapu kütüğünde mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerinde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve benzeri eğlence ve toplantı yerleri; fırın, lokanta, pastane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri; imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi işyerlerinin açılması hususunda kat maliklerinin oy birliği ile karar alması,

Tapuda iş yeri olarak görünen yerlerde, umuma açık istirahat ve eğlence yeri açılması durumunda yönetim planında aksine bir hüküm yoksa, kat maliklerinin oy çokluğu ile aldığı kararın bulunması,

c) Özel yapı şeklini gerektiren sinema, tiyatro, düğün salonu, otel, hamam, sauna; ekmek fırını ile akaryakıt, sıvılaştırılmış petrol gazı, sıvılaştırılmış doğal gaz ve sıkıştırılmış doğal gaz istasyonu için yapı kullanma izin belgesinin alınmış olması,....."  hükmüne yer verilmiştir.