kolay gelsin hocam sorum şirket yönetimleriyle ilgili olacaktır cevabınız için şimdiden teşekkürler

4 Şubat 2020 9- Diğer kategorisinde HAKKI sordu
5393 sayılı kanunla yönetilen belediyeyiz sermayesinin tamamı ödenmiş olan bir anonim şirket devir aldık ve nakti sermaye artışı yaptık şimdi ise ayni sermaye artışı yapacağız bu ayni sermayenin üstünde şirket ticari bir işletme kurmak istiyor bazı belediyeci arkadaşlar kendi ayni sermayeside olsa 2886 dan ihaleye girmesi gerektiğini söylemekte savunmaktalar kendi sermayesi olan taşınmaz üzerinde ihaleye girmesi gereklimi?Bizim düşüncemiz kendi sermayesi olan taşınmazda şirketin ihaleye girmesi saçma olacaktır çünkü 3.bir kişiye burda ticari bir işletme verilmeyecektir.Bizi ikileme düşüren bu konuda vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkürler saygılarımla.

4 Şubat 2020 S.YÜCEL cevapladı

2886 saylı DİK'nun 'İhaleye katılamayacak olanlar' başlıklı 6'ncı maddesinde ""  Aşağıdaki şahıslar doğrudan veya dolaylı olarak ihalelere katılamazlar: 1. İhaleyi yapan idarenin;

a) İta amirleri,

b) İhale işlemlerini hazırlamak, yürütmek, sonuçlandırmak ve denetlemekle görevli olanlar,

c) (a) ve (b) bentlerinde belirtilen şahısların eşleri ve ikinci dereceye kadar (ikinci derece dahil) kan ve sıhri hısımları,

d)  (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen şahısların ortakları (bu şahısların yönetim kurullarında görevli olmadıkları anonim ortaklıklar hariç)..." denilmiş olup,

4734 sayılı KİK'nun 'İhaleye katılamayacak olanlar' başlıklı 11'nci maddesinde de ""Aşağıda sayılanlar doğrudan veya dolaylı veya alt yüklenici olarak, kendileri veya başkaları adına hiçbir şekilde ihalelere katılamazlar: a)  Bu Kanun ve diğer kanunlardaki hükümler gereğince geçici veya sürekli olarak idarelerce veya mahkeme kararıyla kamu ihalelerine katılmaktan yasaklanmış olanlar ile 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlardan veya örgütlü suçlardan veyahut kendi ülkesinde ya da yabancı bir ülkede kamu görevlilerine rüşvet verme suçundan dolayı hükümlü bulunanlar.

b) İlgili mercilerce hileli iflas ettiğine karar verilenler.

c) İhaleyi yapan idarenin ihale yetkilisi kişileri ile bu yetkiye sahip kurullarda görevli kişiler.

d) İhaleyi yapan idarenin ihale konusu işle ilgili her türlü ihale işlemlerini hazırlamak, yürütmek, sonuçlandırmak ve onaylamakla görevli olanlar.

e) (c) ve (d) bentlerinde belirtilen şahısların eşleri ve üçüncü dereceye kadar kan ve ikinci dereceye kadar kayın hısımları ile evlatlıkları ve evlat edinenleri

. f) (c), (d) ve (e) bentlerinde belirtilenlerin ortakları ile şirketleri (bu kişilerin yönetim kurullarında görevli bulunmadıkları veya sermayesinin % 10’undan fazlasına sahip olmadıkları anonim şirketler hariç) " hükmüne yer verilmiştir.