Sorum detaydadır hocam.Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim

6 Şubat 2020 3- Belediye Encümeni kategorisinde MUTTALİP ÖZSEMERCİ sordu
Belediyemizde encümen üyesi 2 seçilmiş üye 2 üyede atanmış personelden oluşmaktadır. Belediye Başkanı encümene başkanlık yapması için belediye başkan yardımcısını görevlendirmiştir. Ancak encümen üyesi olan meclis üyesinede başkanlık vekaleti bırakmıştır. Bu durumda vekaletin olduğu gün encümene görevledirilmiş başkan yardımcısı mı başkanlık yapar yoksa belediye başkan vekili olan encümen üyesi mi ?

6 Şubat 2020 S.YÜCEL cevapladı
6 Şubat 2020 S.YÜCEL düzenledi

5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 'Belediye encümeni ' başlıklı 32'nci maddesinde "Belediye encümeni, belediye başkanının başkanlığında;

a) İl belediyelerinde ve nüfusu 100.000'in üzerindeki belediyelerde, belediye meclisinin her yıl kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği üç üye, malî hizmetler birim amiri ve belediye başkanının birim amirleri arasından bir yıl için seçeceği iki üye olmak üzere yedi kişiden,

b) Diğer belediyelerde, belediye meclisinin her yıl kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği iki üye, malî hizmetler birim amiri ve belediye başkanının birim amirleri arasından bir yıl için seçeceği bir üye olmak üzere beş kişiden, Oluşur. Belediye başkanının katılamadığı toplantılarda, belediye başkanının görevlendireceği başkan yardımcısı veya encümen üyesi, encümene başkanlık eder. Encümen toplantılarına gündemdeki konularla ilgili olarak ilgili birim amirleri, belediye başkanı tarafından oy hakkı olmaksızın görüşleri alınmak üzere çağrılabilir." hükmüne yer verilmiştir.

Kanun'un 40'ncı maddesinde de "Belediye başkanı izin, hastalık veya başka bir sebeple görev başında bulunmadığı hâllerde, bu süre içinde kendisine vekâlet etmek üzere, belediye meclisi üyeleri arasından birini başkan vekili olarak görevlendirir. Başkan vekili, başkanın yetkilerine sahiptir. Başkan vekiline, görev süresince başkana ödenen aylık brüt ödeneğin gün hesabı üzerinden ödenek verilir" denilmiştir.

Belediye Başkan Vekili Başkan yetkilerine sahiptir.