Sendika üyesi olmayan Memur Sosyal Denge Sözleşmesi'nden faydalanabilmesi için sendika kesintisi yapılır mı?

21 Şubat 2020 5- Mali Hizmetler kategorisinde Semih ABANOZ sordu
Herhangi bir sendikaya üye olmamış bir memur Sosyal Denge Sözleşmesi'nden yararlanması için sözleşmeyi imzalayan sendika adına sendika dayanışma aidatı kesilerek sözleşmeden yararlandırılır mı ya da Sendika dayanışma aidatı kesilmeden bu sözleşmeden yararlanma hakkı bulunur mu?

21 Şubat 2020 S.YÜCEL cevapladı

4688 sayılı Kanun'un 'Toplu sözleşmenin kapsamı ' başlıklı 28'nci maddesinde "Toplu sözleşme; kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarını düzenleyen mevcut mevzuat hükümleri dikkate alınarak kamu görevlilerine uygulanacak katsayı ve göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, ek ödeme, toplu sözleşme ikramiyesi, fazla çalışma ücreti, harcırah, ikramiye, doğum, ölüm ve aile yardımı ödenekleri, cenaze giderleri, yiyecek ve giyecek yardımları ve diğer mali ve sosyal hakları kapsar.

Toplu sözleşme ikramiyesi hariç olmak üzere toplu sözleşme hükümlerinin uygulanmasında sendika üyesi olan ve sendika üyesi olmayan kamu görevlileri arasında ayrım yapılamaz..."hükmüne .yer verilmiştir.