Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

khk çalışanları kıdem tazminatı ödeme belirsizliği 2

126 gösterim
24 Şubat 2020 9- Diğer kategorisinde blgngrgnl sordu
Şirketin de sorumlu tutulması gerekmektedir evet peki işçi emekli olduğu zaman kıdem tazminatı ödemede ne yapmalıyız hocam?Sgk dökümüne bakıp kurumumuz alt işvereninde geçmişe dönük kaç yıl çalıştıysa tamamını ödemek mi yoksa ocak 2014 itibariyle (yani ödenmediğinden emin olduğumuz yıl itibariyle mi) tazminatı ödemeliyiz?

1 cevap

24 Şubat 2020 S.YÜCEL cevapladı
24 Şubat 2020 S.YÜCEL düzenledi

4857 sayılı İş Kanunu'nun  120'nci maddesi ile korunan, mülga 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14'ncü maddesinde ".... İşçilerin kıdemleri, hizmet akdinin devam etmiş veya fasılalarla yeniden akdedilmiş olmasına bakılmaksızın aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde çalıştıkları süreler gözönüne alınarak hesaplanır. İşyerlerinin devir veya intikali yahut herhangi bir suretle bir işverenden başka bir işverene geçmesi veya başka bir yere nakli halinde işçinin kıdemi, işyeri veya işyerlerindeki hizmet akitleri sürelerinin toplamı üzerinden hesaplanır. 12/7/1975 tarihinden, itibaren  işyerinin devri veya herhangi bir suretle el değiştirmesi halinde işlemiş kıdem tazminatlarından her iki işveren sorumludur. Ancak, işyerini devreden işverenlerin bu sorumlulukları işçiyi çalıştırdıkları sürelerle ve devir esnasındaki işçinin aldığı ücret seviyesiyle sınırlıdır. 12/7/1975 tarihinden evvel  işyeri devrolmuş veya herhangi bir suretle el değiştirmişse devir mukavelesinde aksine bir hüküm yoksa işlemiş kıdem tazminatlarından yeni işveren sorumludur. İşçinin birinci bendin 4 üncü fıkrası hükmünden faydalanabilmesi için aylık veya toptan ödemeye hak kazanmış bulunduğunu ve kendisine aylık bağlanması veya toptan ödeme yapılması için yaşlılık sigortası bakımından bağlı bulunduğu kuruma veya sandığa müracaat etmiş olduğunu belgelemesi şarttır. İşçinin ölümü halinde bu şart aranmaz. T.C. Emekli Sandığı Kanunu ve Sosyal Sigortalar Kanununa veya yalnız Sosyal Sigortalar Kanununa tabi olarak sadece aynı ya da değişik kamu kuruluşlarında geçen hizmet sürelerinin birleştirilmesi suretiyle Sosyal Sigortalar Kanununa göre yaşlılık veya malullük aylığına ya da toptan ödemeye hak kazanan işçiye, bu kamu kuruluşlarında geçirdiği hizmet sürelerinin toplamı üzerinden son kamu kuruluşu işverenince kıdem tazminatı ödenir. Yukarıda belirtilen kamu kuruluşlarında işçinin hizmet akdinin evvelce bu maddeye göre kıdem tazminatı ödenmesini gerektirmeyecek şekilde sona ermesi suretiyle geçen hizmet süreleri kıdem tazminatının hesabında dikkate alınmaz. Ancak, bu tazminatın T.C. Emekli Sandığına tabi olarak geçen hizmet süresine ait kısmı için ödenecek miktar, yaşlılık veya malullük aylığının başlangıç tarihinde T.C. Emekli Sandığı Kanununun yürürlükteki hükümlerine göre emeklilik ikramiyesi için öngörülen miktardan fazla olamaz." hükmüne yer verilmiştir.

Bu bağlamda, maddeye göre "kamu kuruluşlarında geçirdiği hizmet sürelerinin toplamı üzerinden son kamu kuruluşu işverenince kıdem tazminatı ödenir." denilmiştir. 

AYRICA;

BU  PLATFORMDA: (İL, İLÇE VE BELDE ADLARI, SORU SORAN KİŞİLERİN GÖREV VE UNVANLARI BELİRTİLMEYEN ) SORULARA CEVAP VERİLMEMEKTE OLUP, SORU CEVAPLAMADA DA MİHDER DERGİSİ ABONELERİNE   ÖNCELİK TANINMAKTADIR. (ABONELİK İÇİN (0312  425 00 55) NUMARALI TELEFONDAN BİLGİ ALINIZ). MİHDER

...