Aile yardımı ödeneği, talep edilmesi halinde geçmişe yönelik ödenir mi?

17 Nisan 2020 5- Mali Hizmetler kategorisinde Semih ABANOZ sordu
Sayın Hocam;

Eşi; 22.10.2019 tarihinde ücretsiz izne ayrılmış olan memur, 17.04.2020 tarihinde aile bildirim formu ve dilekçe vererek geçmişe yönelik aile yardımı ödeneği alabilir mi, alırsa kaç aya kadar bu yardım kendisine ödenir?

Cevabınız için şimdiden teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

17 Nisan 2020 S.YÜCEL cevapladı
17 Nisan 2020 S.YÜCEL düzenledi

657 sayılı DMK'nun ''Aile yardımı ödeneği': başlıklı 202'nci maddesinde "Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir.  Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için 1500, çocuklarından herbiri için de 250 gösterge rakamının (72 nci ay dahil olmak üzere 0-6 yaş grubunda yer alan çocuklar için bir kat artırımlı) aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktar üzerinden ödenir. Eşlerden birine iş akdi veya toplu sözleşme gereği çocukları için yapılan aile yardımı ödeneği daha düşük ise, yalnız aradaki fark ödenir. Bu fıkrada yer alan gösterge rakamlarını 3 katına kadar artırmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir.verilir". 'Aile yardımı ödeneğinin ödeme usulü' 203'ncü maddesinde  "Aile yardımı ödeneği Devlet memurlarına her ay aylıklariyle birlikte ödenir. Karı ve kocanın her ikisi de memur iseler bu ödenek yalnız kocaya verilir. Aile yardımı ödenekleri hiç bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenir ve borç için haczedilemez. ' denilmiş olup, Aile yardımı ödeneğine hak kazanma:' başlıklı 204'ncü maddesinde de " Memur, eş için ödenen aile yardımı ödeneğine evlendiği; çocuk için ödenen yardıma da çocuğunun doğduğu tarihi takip eden ay başından itibaren hak kazanır." denilmiştir." hükmüne yer verilmiştir.

EVLENDİĞİ TARİHTEN İTİBAREN 5 YILLIK ZAMANAŞIMI DİKKATE ALINARAK

Aile Yardımı (2273xAylık Katsayısı) 2020

657 s.Kanun md. 202, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 06.01.2020 tarih ve 27998389- 010.06.02-13659 sayılı Genelge

01.01.2020 - 30.06.2020...... 332.00 TL.

Aile Yardımı (2134xAylık Katsayısı) 2019 657 s.Kanun md. 202, Hazine ve Maliye Bakanlığının 08.01.2019 tarih ve 27998389- 010-06-02-87 sayılı Genelge 01.01.2019 - 31.12. 2019.... 278.69  TL