Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

6306 Sayılı Yasaya göre belirlenen riskli yapı hakkında

338 gösterim
20 Ekim 2016 6- İmar ve Fen İşleri kategorisinde KEZBAN GÜNER sordu

İlçemizde cumhuriyet caddesi üzerinde bulunan bir yapı hakkında 6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun uyarınca riskli yapı raporu tutulmuş ve durum Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce belediyemize bildirilmiştir. Yapı on yılı aşkın zamandır dondurmacı olarak hizmet vermekte kiracı ise yapı sahibinin uyarısına rağmen iş yerini tahliye etmeyi reddetmektedir. Yapı sahibi belediyemize müracaat ederek yapı hakkında yıkım ruhsatı almak istediğini yıkım ruhsatı düzenlenebilmesi için iş yerinin su, doğalgaz ve elektrik aboneliklerinin iptal edilmesi gerektiğini ,belediyemiz tarafından su aboneliğinin iptal edilerek kendisine aboneliğin iptal edildiğine dair belge verilmesini istemiştir.

   Konuya dair yönetmeliğin 8.Maddesi (b) fıkrasında " Yıkım ruhsatı; yapı maliklerinden biri veya birkaçının veya bunların vekillerinin müracaatı üzerine, yıkılacak yapının tahliye edildiğine ve elektrik ,su ve doğalgaz hizmetlerinin kapatıldığına dair ilgili kurum ve kuruluşlardan alınmış belgelerin sunulmasına ve yıkım sorumlusu olarak statik fenni mesulün belirlenmesine istinaden, maliklerin muvafakati aranmaksızın altı iş günü içerisinde düzenlenir."

    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 27,03,2013 tarihli genelgenin 5, Maddesi (b) bendinde; uygulama sırasında, hak sahiplerinin de görüşü alınarak ,riskli yapılara elektrik ,su ve doğalgaz verilmemesi ve verilen hizmetlerin durdurulması ilgili kurum ve kuruluşlardan istenilecektir.

   (c) yukarıdaki a bendinde belirtilen şekilde verilen süreler içinde riskli yapıların maliklerince yıktırılmaması halinde, riskli yapıların insandan ve eşyadan tahliyesi ve yıktırma işlemleri ..... belediyece yapılacak veya yaptırılacaktır.

   Denilmektedir.

   Şu durumda belediyemizce yapı malikine yıkım ruhsatı verebilmek ve kiracının bir an evvel iş yerini tahliye etmesini sağlamak adına , kiracı iş yerini boşaltmadan su aboneliği iptal edilip suyu kapatılabilir mi yoksa öncelikle iş yerinin tahliyesi mi sağlanmalıdır? 

 Teşekkürler iyi çalışmalar..

      

1 cevap

20 Ekim 2016 S.YÜCEL cevapladı

3194 sayılı İmar Kanunu'nun 'Yıkılacak derecede tehlikeli yapılar' başlıklı 39'ncu maddesinde " Bir kısmı veya tamamının yıkılacak derecede tehlikeli olduğu belediye veya valilik tarafından tespit edilen yapıların sahiplerine tehlike derecesine göre bunun izalesi için belediye veya valilikçe on gün içinde tebligat yapılır. Yapı sahibinin bulunmaması halinde binanın içindekilere tebligat yapılır. Onlar da bulunmazsa tebligat varakası tebliğ yerine kaim olmak üzere tehlikeli yapıya asılır ve keyfiyet muhtarla birlikte bir zabıtla tespit edilir. Tebligatı müteakip süresi içinde yapı sahibi tarafından tamir edilerek veya yıktırılarak tehlike ortadan kaldırılmazsa bu işler belediye veya valilikçe yapılır ve masrafı % 20 fazlası ile yapı sahibinden tahsil edilir. Alakalının fakruhali tevsik olunursa masraf belediye veya valilikçe bütçesinden karşılanır. Tehlike durumu o yapı ve civarının boşaltılmasını icabettiriyorsa mahkeme kararına lüzum kalmaksızın zabıta marifetiyle derhal tahliye ettirilir." hükmüne yer verilmiştir.

...