1,099 gösterim
8 Haziran 2020 4- Personel ve Yazı İşleri kategorisinde KOZLUK sordu
SELAM....SORULARIMIZA CEVAP VERDİĞİNİZ İÇİN SAYGILARIMI SUNARIM.

BELEDİYELERDE MAAŞ ÖDEMELERİNDE MEMUR VEYA KADROLU İŞÇİ MAAŞLARI ÖNCELİĞİ VARMIDIR. MEMUR ARKADAŞLAR ÖNCE BİZİM MAAŞIMIZ ÖDENECEK DİYOR  KADROLU İŞÇİ DE DİYOR MEMUR MAAŞI PEŞİN KADROLU MAAŞI DA ÇALIŞARAK MAAŞINI HAK EDİYOR İŞÇİ VE MEMUR MAAŞI AYNI GÜNE TEKABUL EDİYOR.BELEDİYE BAŞKANI ÖNCE MEMUR MAAŞINI ÖDEYECEĞİM DİYOR KALAN PARA OLURSA İŞÇİ MAAŞINI ÖDEYECEĞİM DİYOR.KADROLU İŞÇİ SENDİKASI DA GELEN PARA BELEDİYELERDE DENGELERİN GÖZETİLMESİ MALİ HUKUKUN BİR GEREĞİDİR. EŞİT ŞEKİLDE İŞÇİ MEMUR AYIRIMI YAPMADAN ÖDEMELERİ UYGUNDUR. DİYOR. BELEDİYE BAŞKANIMIZ MEMUR ÖDEMELERİNDE  YASAL BİR DAYANAĞI VARMI KADROLU İŞÇİLERE HAKSIZLIK YAPILMAMASI İÇİN NASIL BİR YOL İZLEYECEKELER. MAAŞLARDA  YASAL BİR ŞEKİLDE ÖDEME YAPMASSA 45 KADROLU İŞÇİ ARKADAŞ .CİMER E KONUYU TAŞIYACAKLAR, SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAKLAR, KONUNUN BU AŞAMAYA GELMEMESİ İÇİN BELEDİYE BAŞKANIMIZA YASAL BİR BELGE VARSA İŞÇİ MEMÜR ÖNCELİĞİ YOKTUR.BELEDİYEDE ÖDEMELERDE AYIRIM YOKTUR.BELEDİYEDE İŞÇİ MEMUR AYIRIMI YOKTUR HEPSİ BELEDİYE PERSONELİDİR.BİZİ AYDINLATIRSANIZ ÇOK SEVİNİRİZ SAYGILAR

8 Haziran 2020 S.YÜCEL cevapladı
8 Haziran 2020 S.YÜCEL düzenledi

657 sayılı DMK'nun 'Aylığın ödeme zamanı ve Esaslar' başlıklı 164'ncü maddesinde "Memurlara aylıkları her ayın başında peşin ödenir. Emekliye ayrılma ve ölüm hallerinde o aya ait peşin ödenen aylık, geri alınmaz. Sözleşmeli personelin ücretleri sözleşme şartlarına göre; geçici personelin gündelikleri gün hesabıyla hafta veya ay sonlarında ödenir.  Aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu hükümlerine göre almakta bulunan Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri (sözleşmeli statüdeki personel dahil) ile kamu ve özel kesimde iş kanunlarına göre istihdam edilen işçilere çeşitli adlar altında yapılan nakdi ve ayni nitelikteki tüm ödemelerin hesaplanma kolaylığını ve basitliğini sağlamak amacıyla, bordro düzenlemesine, tahakkuk ve ödeme işlem ve sürelerine ilişkin esas ve usulleri tesbit etmeye, aydan daha kısa ya da daha uzun sürelerde yapılan ödemelerin aylık dönemler itibariyle tahakkuk ettirilmesi ve ödenmesine karar vermeye Maliye ve Gümrük Bakanlığı yetkilidir.  Üçüncü fıkra kapsamına giren personelin her türlü özlük haklarının ve tahakkuk işlemlerinin belli merkezlerden yapılabilmesi ve ödemelerin bankacılık sistemi aracılığı ile gerçekleştirilmesi için gerekli düzenlemeleri yapmaya ve gerekli tedbirleri almaya Maliye Bakanlığı yetkilidir." denilmiş olup, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 49'ncu maddesinde de "Personelin her türlü alacakları zamanında ve öncelikle ödenir." hükmüne yer verilmiştir.

4857 sayılı İş Kanunu'nun 'Ücret ve ücretin ödenmesi'  "başlıklı 32'nci maddesinde "... Ücret en geç ayda bir ödenir. İş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile ödeme süresi bir haftaya kadar indirilebilir." denilmiştir.

Mevzuata göre, Belediye Başkanı ve işçiler 1 ay çalıştıklarında ödenek ve ücreti kazanırlar.