Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

ÖZEL YAPILARDA BİRDEN FAZLA FAALİYET KONUSU OLSA, ESAS FAALİYET DALININ YANINDA, TALİ FAALİYET DALINDA RUHSATA İŞLEYEBİLİRMİYİZ?

654 gösterim
16 Haziran 2020 7- Zabıta ve İtfaiye Hizmetleri kategorisinde Bayram ALTINTAŞ sordu

TİCARİ + KONUT ALANI OLARAK GÖRÜNEN ARSA ÜZERİNE SEYYAR KONTEYNER VEYA ARAÇ ( LASTİKLİ ) KONULARAK İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI ALABİLİR Mİ? ALANIN ETRAFI BRANDA VB. İLE ÇEVRİLMİŞ VE CADDE İLE BAĞI KESİLMİŞ OLUP, BU ARSA İÇERİSİNE KAMELYA VE MASALAR YERLEŞTİRİLEREK ÇAY BAHÇESİ ŞEKLİNDE KULLANILMAK İSTENMEKTEDİR. BU ARSANIN İÇERİSİNDE EKMEK FIRINI MEVCUT. FIRIN SAHİBİNİN, FIRIN ÜRÜNLERİ İMALATI ( EKMEK, SADE PİDE, SİMİT VB. DAHİL TAZE PASTANE ÜRNLERİNİN İMALATI ) USTALIK BELGESİ MEVCUTTUR. BU ŞAHSIN USTALIK BELGESİNE İSTİNADEN FIRIN RUHSATINA İLAVE OLARAK DİĞER MAMÜLLERİ ÜRETİP, SUNUM YAPMAK İSTİYOR. BU BELGEDEN İSTİFADE EDEREK MEVCUT YAPI DAHİLİNDE, KONTEYNER, ARAÇ VB. KOYMADAN DA RUHSAT ALIP ÇAY BAHÇESİ GİBİ ÜRÜN SUNUMU YAPABİLİR Mİ?

SORMAK İSTEDİĞİM HUSUS, YAPININ EKMEK FIRINI OLMASI VE ÖZEL YAPI OLMASI SEBEBİ İLEDİR. EKMEK FIRINLARINA DA, Birden fazla faaliyet konusu bulunan işyerleri' başlıklı 10'ncu maddesinde de "Adresi ve işleticisi aynı olan ve birden fazla faaliyet konusu bulunan işyerlerine, ana faaliyet dalı esas alınarak tek ruhsat düzenlenir. Talî faaliyet konuları ruhsatta ayrıca belirtilir. DİYEBİLİRMİYİZ VE RUHSATLANDIRABİLİRMİYİZ.

1 cevap

16 Haziran 2020 S.YÜCEL cevapladı
16 Haziran 2020 S.YÜCEL düzenledi
2464 saylı Belediye Gelirleri Kanunu'nun  81'nci maddesinde "Belediye sınırları veya mücavir alanlar içinde bir işyerinin açılması "İşyeri Açma İzni Harcına" tabidir." denilmiş olup,

İşyeri Açma ve Çalışma  Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 'İşyeri açılması' başlıklı 6'ncı maddesinde de "Yetkili idarelerden usulüne uygun olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan işyeri açılamaz ve çalıştırılamaz. İşyerlerine bu Yönetmelikte belirtilen yetkili 'idareler dışında diğer kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili meslek kuruluşları tarafından özel mevzuatına göre verilen izinler ile tescil ve benzeri işlemler bu Yönetmelik hükümlerine göre ruhsat alma mükellefiyetini ortadan kaldırmaz. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan açılan işyerleri yetkili idareler tarafından kapatılır.

İşyeri ruhsatları yetkili idarelerin en üst amiri veya görevlendireceği yetkili tarafından bu Yönetmelikte öngörülen sürede imzalanır; ruhsat için ayrıca, meclis veya encümen tarafından bir karar alınmaz. Ruhsat, Örnek 5’te yer alan bilgileri içerecek şekilde düzenlenir.

İşyeri açmak isteyen gerçek veya tüzel kişiler, işyerlerini bu Yönetmeliğe uygun olarak tanzim ettikten sonra Örnek 1 ve 2’de yer alan durumlarına uygun formu doldurarak yetkili idareye başvurur.

Bu Yönetmeliğe göre yapılacak her türlü ruhsat başvurusunda, müracaat sahibine başvuruyu kabul eden görevlinin adı, soyadı ve unvanı ile başvurunun yapıldığı tarih ve saati gösteren Örnek 6’da yer alan alındı belgesi verilir. Ayrıca, başvuru ve beyan formu ile ekli evrakın verilmesi sırasında başvuruyu kabul eden görevli tarafından yapılacak ön incelemede tespit edilen noksanlıklar, müracaat sahibine verilen alındı belgesinde gösterilir. Bu Yönetmelikte belirtilen ruhsatlandırmaya ilişkin süreler eksik belgelerin yetkili idareye verilmesi ile başlar.

16/12/2003 tarihli ve 25318 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği ekindeki listede yer alan işletmelerle, birinci sınıf gayrisıhhî müessese grubunda yer alan işletmelerin aynı olması durumunda, yetkili idareler ruhsat verirken Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) dosyasında yer alan belgelere göre işlem yapar." hükmüne yer verilmiş olup,

'Birden fazla faaliyet konusu bulunan işyerleri' başlıklı 10'ncu maddesinde de  ""Adresi ve işleticisi aynı olan ve birden fazla faaliyet konusu bulunan işyerlerine, ana faaliyet dalı esas alınarak tek ruhsat düzenlenir. Talî faaliyet konuları ruhsatta ayrıca belirtilir.

Aynı adreste bulunsa bile ana faaliyet konusu veya işletmecisi farklı olan işyerlerine ayrı ayrı ruhsat düzenlenir.

İşyerlerinin depo olarak kullandıkları yerler, işyeri açma ve çalışma ruhsatında gösterilir.

( Gayrisıhhî müesseseler kapsamına giren maden üretim faaliyetleri ile bu faaliyetlere dayalı olarak üretim yapılan geçici tesisler için birlikte veya ayrı ayrı verilen işyeri açma ve çalışma ruhsatı, ÇED kapsamındaki madencilik faaliyetleri için ÇED koordinatları içindeki alanı, bunun dışındaki madencilik faaliyetleri için maden ruhsat alanının tamamı ile geçici tesisleri kapsar.  Maden ruhsat sahasındaki faaliyetler esas alınarak maden ruhsat sahibi adına ya da maden ruhsat sahibinin muvafakati bulunmak kaydıyla işletmeci adına işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenir. Ancak, aynı maden ruhsat sahasında bulunsa bile işletmecisi farklı olan maden üretim faaliyetleri ve bu faaliyetlere dayalı olarak üretim yapılan geçici tesisler için ayrı ayrı işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenir.""denilmiştir.

Yukarıda belirtilen mevzuata uygun ise, ruhsatlandırılabilir.
ÇAY BAHÇESİ İÇİN AYRI RUHSAT DÜZENLENİR.
...