Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

Faaliyet Raporu,Encümen ve İhtisas Komisyon Üye Seçimleri.

398 gösterim
22 Haziran 2020 2- Belediye Meclisi kategorisinde DERECİK BELEDİYESİ sordu

    Sayın Hocam Malumunuzca da Ülkemizde ortaya çıkan Covid 19 salgın hastalığı nedeniyle, Belediye Meclis toplantıları Nisan, Mayıs ve Haziran Aylarını kapsayacak şekilde  ertelenmiş bulunmaktadır.Bu aylarda Meclis tarafından görüşülmesi gereken,

1-Faaliyet Raporu

2-Encümen ve İhtisas Komisyon Üye seçimleri yapılamamıştır. Bu konular TEMMUZ ayı Meclis Olağan toplantısında görüşülecektir.5393 sayılı Belediye Kanununun 24-33 .Maddelerinde Encümen ve İhtisas Komisyon Üye  görev süresinin 1 yıl olduğu belirtilmiştir. Fakat 2019 yılı NİSAN ayında seçilmiş bulunan üyeler halen görev başındalar. Yani bir yıldan fazla görev yapmaktadır. Temmuz 2020 ayında seçilecek Encümen ve İhtisas Komisyon üye Seçimleri ile Faaliyet Raporu müteakip yılın (2021 ) hangi ayında tekrar görüşülmesi gerekiyor bu konuda tereddütte kaldık. Saygılarımla iyi çalışmalar.

1 cevap

22 Haziran 2020 S.YÜCEL cevapladı
23 Haziran 2020 S.YÜCEL düzenledi

5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 19'ncu maddesinde "Belediye meclisi, seçim sonuçlarının ilânını takip eden beşinci gün belediye başkanının başkanlığında kendiliğinden toplanır. Meclis bu toplantıda, üyeleri arasından, gizli oyla meclis birinci ve ikinci başkan vekili ile en az iki kâtip üyeyi ilk iki yıl için görev yapmak üzere seçer. İlk iki yıldan sonra seçilecek başkanlık divanı yapılacak ilk mahallî idareler seçimlerine kadar görev yapar. Başkanlık divanı seçimi üç gün içinde tamamlanır. Meclise belediye başkanı, katılamaması durumunda meclis birinci başkan vekili, onun da katılamaması durumunda ikinci başkan vekili başkanlık eder. Ancak yıllık faaliyet raporunun görüşüldüğü meclis toplantısı meclis başkan vekilinin başkanlığında yapılır. Başkanlık divanında boşalma olması durumunda kalan süreyi tamamlamak üzere yenisi seçilir. Meclis başkanı, meclis çalışmalarında düzeni sağlamakla yükümlüdür. Meclisin çalışması ve katılıma ilişkin esas ve usûller Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir" denilmiş olup, Kanun'un   26 'ncı maddesinde de " Belediye meclisi, bilgi edinme ve denetim yetkisini faaliyet raporunu değerlendirme, denetim komisyonu, soru, genel görüşme ve gensoru yoluyla kullanır. Meclis üyeleri, meclis başkanlığına önerge vererek belediye işleriyle ilgili konularda sözlü veya yazılı soru sorabilir. Soru, belediye başkanı veya görevlendireceği kişi tarafından sözlü veya yazılı olarak cevaplandırılır. Meclis üyelerinin en az üçte biri, meclis başkanlığına istekte bulunarak, belediyenin işleriyle ilgili bir konuda genel görüşme açılmasını isteyebilir. Bu istek meclis tarafından kabul edildiği takdirde gündeme alınır. Belediye başkanınca meclise sunulan bir önceki yıla ait faaliyet raporundaki açıklamalar, meclis üye tam sayısının dörtte üç çoğunluğuyla yeterli görülmezse, yetersizlik kararıyla görüşmeleri kapsayan tutanak, meclis başkan vekili tarafından mahallin mülkî idare amirine gönderilir. Vali, dosyayı gerekçeli görüşüyle birlikte Danıştaya gönderir. Yetersizlik kararı, Danıştayca uygun görüldüğü takdirde belediye başkanı, başkanlıktan düşer. Meclis üye tam sayısının en az üçte biri oranındaki üyenin imzasıyla belediye başkanı hakkında gensoru önergesi verilebilir. Gensoru önergesi, meclis üye tam sayısının salt çoğunluğunun oyu ile gündeme alınır ve üç tam gün geçmedikçe görüşülemez. Gensoru önergesinin karara bağlanmasında dördüncü fıkraya göre işlem yapılır." hükmüne yer verilmiştir. Kanunun 41'nci maddesi de yıllıktır.

...