Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

Sorum detaydadır. Şimdiden vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkür ederim. (Metin)

157 gösterim
23 Haziran 2020 4- Personel ve Yazı İşleri kategorisinde DİKİLİ BELEDİYESİ sordu
Öncelikle iyi çalışmalar. Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi Lisans mezunuyum. 2003 yılında astsubay olarak meslek hayatıma başladım. 2014 yılında istifa ederek 657 sayılı DMK'nun 92 Maddesi gereği Belediyeye açıktan atamam yapıldı ve halen aynı belediyede görev yapmaktayım. 2017 yılında görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavına girerek uzman kadrosuna girmeye hak kazandım ve atamam yapıldı ve halen uzman kadrosunda görev yapmaktayım. Belediyemiz norm kadro cetvelinde boş bulunan 1. derece Temizlik işleri Müdürlüğü kadrosuna vekaleten atamam düşülüyor yanlız Temizlik işleri müdürlüğü teknik öğrenim gerektiren bir müdürlük olması nedeniyle görevi kabul etme de tereddüt yaşıyorum. Görevi kabul ettim diyelim vekalet ücretini almam ileri ki süreçte yasal anlam da bir sorun yaşar mıyım?

1 cevap

23 Haziran 2020 S.YÜCEL cevapladı

657 sayılı DMK'nun 'Vekalet görevi ve aylık verilmesinin şartları' başlıklı 86'ncı maddesinde ": Memurların kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma nedenleriyle işlerinden geçici olarak ayrılmaları halinde yerlerine kurum içinden veya diğer kurumlardan veya açıktan vekil atanabilir. 

Bir görevin memurlar eliyle vekaleten yürütülmesi halinde aylıksız vekalet asıldır. 

Ancak, ilkokul öğretmenliği (Yaz tatili hariç), tabiplik, diş tabipliği, eczacılık, köy ve beldelerdeki ebelik ve hemşirelik, mühendis ve mimarlık, veterinerlik, vaizlik, Kur’an kursu öğreticiliği, imam-hatiplik ve müezzin-kayyımlığa ait boş kadrolara Maliye Bakanlığının izni (mahallî idarelerde izin şartı aranmaz) ile, açıktan vekil atanabilir. 

Aynı kurumdan ayrılmalar dolayısiyle atanan vekil memurlara vekalet görevinin 3 aydan fazla devam eden süresi için, kurum dışından veya açıktan atananlarla kurum içinden ilkokul öğretmenliğine atanan öğretmenler ile veznedarlık görevine atananlara göreve başladıkları tarihten itibaren vekalet aylığı ödenir.

Bu Kanuna tabi kurumlarda çalışan veteriner hekim veya hayvan sağlık memurları, veteriner hekim veya hayvan sağlık memuru bulunmayan belediyelerin veterinerlik veya hayvan sağlık memurluğu hizmetlerini ifa etmek üzere bu hizmetlerle ilgili kadrolara vekalet aylığı verilmek suretiyle atanabilirler. 

Yukarıda sayılan haller dışında, boş kadrolara ait görevler lüzum görüldüğü takdirde memurlara ücretsiz olarak vekaleten gördürülebilir. 

Bu Kanuna tabi kurumlarda, mali, nakdi ve ayni sorumluluğu bulunan saymanlık kadrolarının boşalması halinde bu kadrolara işe başladıkları tarihten itibaren vekalet aylığı verilmek suretiyle memurlar arasından atama yapılabilir. ( Açıktan vekil olarak atananlara, bir yılda yirmi günü geçmemek üzere çalıştıkları her ay için iki gün yıllık izin verilir. Bu iznin kullanımında, bir sonraki yıla devredilme hâli dışında Devlet memurları için öngörülen hükümler uygulanır." denilmiş olup, ortada bir sorun yoktur.

...