Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

Yetkili sendika seçimi zamanında ücretsiz izindeki memur sendikalı olarak sayılır mı

193 gösterim
3 Temmuz 2020 4- Personel ve Yazı İşleri kategorisinde Semih ABANOZ sordu
Sayın Hocam; 1 memurumuz sendika üyesi olup 1 Ocak 2020 de 1 yıl süreli ücretsiz izne ayrıldı. Kurumda 15 Temmuz 2020 tarihindeki sendika üyeliklerine bakılarak yetkili sendika belirlenecek. Ücretsiz izinde olan memur sendika üyesi sayılır mı? Sayılması halinde üye olduğu sendika yetkili oluyor eğer sayılmaz ise eşitlik söz konusu oluyor. Ayrıca kurumda sendika üyesi olmayan iki memurumuzda var. Eşitlik ne şekilde bozulmalı ya da eşitlik durumunda ne yapılması gerekir.  Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyiz.

   Cevabınız için şimdiden teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.

1 cevap

3 Temmuz 2020 S.YÜCEL cevapladı
3 Temmuz 2020 S.YÜCEL düzenledi

4688 sayılı KAMU GÖREVLİLERİ SENDİKALARI VE TOPLU SÖZLEŞME KANUNU'NUN 'Sendika üyeliğinin kazanılması' başlıklı 14'ncü maddesinde "  Sendikalara üye olmak serbesttir. Kamu görevlileri çalıştıkları işyerinin girdiği hizmet kolunda kurulu bir sendikaya üye olabilirler. Sendikaya üyelik, kamu görevlisinin üç nüsha olarak doldurup imzaladığı üye formu ile sendikaya başvurması ve başvurunun sendika yetkili organınca kabulü ile kazanılır. 

Üyelik başvurusu, sendika tarafından en çok otuz gün içinde reddedilmediği takdirde üyelik istemi kabul edilmiş sayılır. Haklı bir sebep gösterilmeden üyeliği kabul edilmeyen kamu görevlisinin, bu kararın kendisine tebliğinden itibaren otuz gün içinde iş davalarına bakmakla görevli mahallî mahkemede dava açma hakkı vardır. Sendika, üyeliği kesinleşen kamu görevlisinin başvuru belgesinin bir örneğini üyenin kendisine verir, bir örneği sendikada kalır, bir örneğini üyelik ödentisine esas olmak ve dosyasında saklanmak üzere onbeş gün içinde işverene gönderir. Birden çok sendikaya üye olunamaz. Birden çok sendikaya üyelik halinde sonraki üyelikler geçersizdir. Aynı tarihli birden fazla üyeliğe ilişkin bildirimler dikkate alınmaz ve bu husus kamu işvereni tarafından ilgiliye ve sendikalara yazılı olarak bildirilir." denilmiş olup,'Toplu sözleşmenin kapsamı ' başlıklı 28'nci maddesinde de ""Toplu sözleşme; kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarını düzenleyen mevcut mevzuat hükümleri dikkate alınarak kamu görevlilerine uygulanacak katsayı ve göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, ek ödeme, toplu sözleşme ikramiyesi, fazla çalışma ücreti, harcırah, ikramiye, doğum, ölüm ve aile yardımı ödenekleri, cenaze giderleri, yiyecek ve giyecek yardımları ve diğer mali ve sosyal hakları kapsar. Toplu sözleşme ikramiyesi hariç olmak üzere toplu sözleşme hükümlerinin uygulanmasında sendika üyesi olan ve sendika üyesi olmayan kamu görevlileri arasında ayrım yapılamaz. Toplu sözleşme hükümleri, sözleşmenin yapıldığı tarihi takip eden iki mali yıl için geçerlidir. 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununa göre aylık ödenmekte olanların aylıklarının hesabında da toplu sözleşme hükümlerine göre belirlenen aylık ve taban aylık katsayıları esas alınır. 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamındaki sigortalılık hali esas alınarak bağlanan yaşlılık, malullük veya ölüm aylıklarında yapılacak artışlar hakkında 5510 sayılı Kanunun 55 inci maddesinin ikinci fıkrası uygulanmaz ve bu aylıklar toplu sözleşme hükümlerine göre belirlenen aylık ve taban aylık katsayılarındaki artış dikkate alınarak artırılır" hükmüne yer verilmiştir.

 Ücretsiz izinde olan memur sendika üyesi sayılır mı? yolundaki sorunuzun cevabı, memur olduğu için EVET

...