Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

Memur Avukat vekalet ücretlerinin ödemesinde izlenmesi gereken yol nedir?

142 gösterim
28 Temmuz 2020 5- Mali Hizmetler kategorisinde Semih ABANOZ sordu
Sayın Hocam;

      Belediye bünyesinde memur olarak çalışan Avukatın kazanmış olduğu davalar sonucunda kuruma yatırılan avukat vekalet ücretlerinin  kadarlık kısmı avukata ödenir ve ne kadarlık kısmı kuruma kalır? İzlenmesi gereken yol nasıl olmalı?

        Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

1 cevap

28 Temmuz 2020 S.YÜCEL cevapladı
28 Temmuz 2020 S.YÜCEL düzenledi

VEKALET ÜCRETLERİNİN DAĞITIMINA DAİR USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK 

Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçeli idareler ve özel kanunlar uyarınca 26/9/2011 tarihli ve 659 sayılı Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri ve Özel Bütçeli İdarelerde Hukuk Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Kanun Hükmünde Kararnamenin 14 üncü maddesine göre ödenecek vekalet ücretlerinin dağıtımına ilişkin usul ve esasları belirlemektir. 

Dayanak MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik, 659 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 16 ncı maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. 

Tanımlar MADDE 3- (1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında; a) Hukuk birimi: İdarelerde hukuk hizmetlerini yürüten birimi, b) Hukuk birim amiri: İdarelerin merkez teşkilatındaki hukuk biriminin amirini, c) Hukuk hizmetleri: Muhakemat hizmetleri ile hukuk danışmanlığına ilişkin her türlü iş ve işlemleri, ç) Vekalet ücreti: Mahkemeler, hakemler veya icra daireleri tarafından idare lehine Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre belirlenen ücreti, ifade eder. 

Vekalet ücretinin bir hesapta toplanması MADDE 4- (1) İdareler lehine karara bağlanan ve tahsil edilen vekalet ücretleri, dava ve icra takibini yapan hukuk biriminin bağlı olduğu idarenin merkez muhasebe birimi nezdinde açılan bir emanet hesabında toplanır. (2) Vekalet ücretini tahsil eden birim tarafından dağıtıma esas olmak üzere ilgili mahkeme kararına ve icra dosyasına ilişkin bilgiler ile bu dava ve icra dosyasının takibinin kimler tarafından yapıldığına dair bilgiler ek-1’de yer alan Vekalet Ücreti Ödemesine Esas Veri Tablosuna işlenir ve ilgililer tarafından imzalanarak merkez teşkilatındaki hukuk birimine gönderilir. 

Vekalet ücreti ödenecekler MADDE 5- (1) İdareleri adli ve idari yargıda, icra mercileri ve hakemler nezdinde vekil sıfatıyla temsile yetkili kılınanlardan aylık ücret ve tazminatları 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 10 uncu maddesine göre ödenenler dışındaki hukuk birim amiri, hukuk müşaviri, muhakemat müdürü ve avukatlara bu Yönetmelik kapsamında vekalet ücreti ödenir.

 Ödenecek vekalet ücretinin limiti ve dağıtım şekli MADDE 6- (1) Emanet hesabında toplanan vekalet ücretleri, vekalet ücretinden yararlanacak kişilere yıllık tutarı; (10.000) gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak aylık brüt tutarın oniki katını geçmemek üzere, aşağıdaki şekilde dağıtılır: a) Dava veya icra dosyasını takip eden hukuk birim amiri, hukuk müşaviri, muhakemat müdürü veya avukata %55’i, vekalet ücreti dağıtımının yapıldığı yıl içerisinde altı aydan fazla süreyle hukuk biriminde fiilen görev yapmış olmak şartıyla, hukuk birim amiri, hukuk müşaviri, muhakemat müdürü ve avukatlara %40’ı eşit olarak ödenir. b) Davanın takibi ve sonuçlandırılmasında birbiri ardına veya birlikte hizmeti geçenlere (a) bendine göre ayrılan hisseler bu kişilerin hizmet ve karara tesir derecesine göre hukuk birim amiri tarafından paylaştırılır. c) Dağıtımı yapılmayan %5’lik kısım muhasebe birimince Hazineye gelir kaydedilir.

 Limit dışı vekalet ücretinin dağıtımı MADDE 7- (1) Bu Yönetmeliğin 5 inci ve 6 ncı maddelerine göre vekalet ücreti ödenen ve limitini dolduramayan hukuk birim amiri, hukuk müşaviri, muhakemat müdürü ve avukatlara ödenecek tutarlar, mali yılı takip eden Ocak ayı sonuna kadar tahakkuka bağlanmak suretiyle hukuk biriminin bağlı olduğu merkez muhasebe birimince emanet hesabındaki limit dışı vekalet ücretinden ödenir. 

Bütçeye gelir kaydedilmesi MADDE 8- (1) Emanet hesabında toplanan ve dağıtımı yapılamayan vekalet ücretleri tahsilini takip eden üçüncü bütçe yılının sonunda gelir kaydedilir. Tereddütlerin giderilmesi MADDE 9- (1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında doğacak tereddütlerin giderilmesine Maliye Bakanlığı yetkilidir. Yürürlükten kaldırılan hükümler MADDE 10- (1) 12/8/1961 tarihli ve 5/1560 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan 1389 Sayılı Kanuna Göre Vekâlet Ücreti Tevzi Yönetmeliği ile 22/3/1983 tarihli ve 83/6259 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Limit Dışı Kalan Vekâlet Ücretlerinin Dağıtım Esasları Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. 5931 Emanet hesabında toplanan vekalet ücretlerinin dağıtımı GEÇİCİ MADDE 1- (1) 2/11/2011-31/12/2011 dönemine ilişkin olmak üzere emanet hesabında toplanan vekalet ücretlerinin %5’lik kısmı, hukuk birim amiri, hukuk müşaviri, muhakemat müdürü ve avukat dışında hukuk biriminde görev yapan personele 2011 yılında almış oldukları vekalet ücretleri de dahil olmak üzere yıllık tutarı, (6.000) gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak aylık brüt tutarın oniki katını geçmemek üzere dağıtılır. 

Yürürlük MADDE 11- (1) Sayıştayın görüşü alınan bu Yönetmelik 2/11/2011 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 Yürütme MADDE 12- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

5393 saylı Belediye Kanunu

Avukatlık ücretinin dağıtımı 

Madde 82- Belediye lehine sonuçlanan dava ve icra takipleri nedeniyle hükme bağlanarak karşı taraftan tahsil olunan vekâlet ücretlerinin; avukatlara (49 uncu maddeye göre çalıştırılanlar dâhil) ve hukuk servisinde fiilen görev yapan memurlara dağıtımı hakkında 1389 sayılı Devlet Davalarını İntaç Eden Avukat ve Saireye Verilecek Ücreti Vekâlet Hakkında Kanun hükümleri kıyas yolu ile uygulanır.

...