Memur hakkında devam eden disiplin soruşturmasının belediye başkanı tarafından resen iptal edilmesi.

7 Ağustos 2020 4- Personel ve Yazı İşleri kategorisinde fuday21 sordu
Belediyemizdeki 657 DMK tabi bir personel hakkında, Belediye Başkanının onayıyla disiplin soruşturması başlatılmıştır ve savunması alınmıştır. Belediye başkanı yapılan bu disiplin soruşturmasını sanki hiç açılmamış gibi iptal etmek istemektedir. Bu bağlamda;

1-Belediye başkanı devam eden bir disiplin soruşturmasını iptal edebilir mi? edebilirse kanuni dayanağı nedir.

2-Soruşturmayı yürüten Muhakkiki, soruşturma devam ederken değiştirebilir mi? Değiştirebilirse kanuni dayanağı nedir.

Saygılar.

7 Ağustos 2020 S.YÜCEL cevapladı
8 Ağustos 2020 S.YÜCEL düzenledi

1-657 sayılı DMK'NUN 125-130'ncu maddelerinde; disiplin suçları, karar verme süresi, savunma ve zamanaşımı süreleri belirtilmiştir.

2- Atamaya yetkili kişi, .Resmi yazı ile soruşturma muhakkiki' ni değiştirilebilir.
3-Muhakkik  düzenlediği raporu ( savunması ile birlikte)belediye başkanına yazı ile vermek zorundadır.

MEMURLAR VE DİĞER KAMU GÖREVLİLERİNİN YARGILANMASI HAKKINDA KANUN

Kanun Numarası : 4483

Ön inceleme
Madde 5
- İzin vermeye yetkili merci, bu Kanun kapsamına giren bir suç işlediğini bizzat veya yukarıdaki maddede yazılı şekilde öğrendiğinde bir ön inceleme başlatır.

Ön inceleme, izin vermeye yetkili merci tarafından bizzat yapılabileceği gibi, görevlendireceği bir veya birkaç denetim elemanı veya hakkında inceleme yapılanın üstü konumundaki memur ve kamu görevlilerinden biri veya birkaçı eliyle de yaptırılabilir. İnceleme yapacakların, izin vermeye yetkili merciin bulunduğu kamu kurum veya kuruluşunun içerisinden belirlenmesi esastır. İşin özelliğine göre bu merci, anılan incelemenin başka bir kamu kurum veya kuruluşunun elemanlarıyla yaptırılmasını da ilgili kuruluştan isteyebilir. Bu isteğin yerine getirilmesi, ilgili kuruluşun takdirine bağlıdır.

Yargı mensupları ile yargı kuruluşlarında çalışanlar ve askerler, başka mercilerin ön incelemelerinde görevlendirilemez.

Ön inceleme ile görevlendirilen kişiler birden fazla ise içlerinden biri başkan olarak belirlenir.

Ön inceleme yapanların yetkisi ve rapor
Madde 6 -
Ön inceleme ile görevlendirilen kişi veya kişiler, bakanlık müfettişleri ile kendilerini görevlendiren merciin bütün yetkilerini haiz olup, bu Kanunda hüküm bulunmayan hususlarda Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununa göre işlem yapabilirler; hakkında inceleme yapılan memur veya diğer kamu görevlisinin ifadesini de almak suretiyle yetkileri dahilinde bulunan gerekli bilgi ve belgeleri toplayıp, görüşlerini içeren bir rapor düzenleyerek durumu izin vermeye yetkili mercie sunarlar. Ön inceleme birden çok kişi tarafından yapılmışsa, farklı görüşler raporda gerekçeleriyle ayrı ayrı belirtilir.

Yetkili merci bu rapor üzerine soruşturma izni verilmesine veya verilmemesine karar verir. Bu kararlarda gerekçe gösterilmesi zorunludur.