DAHA ÖNCEKİ YILLAR İÇİN İTFAİYE PERSONELİNE FAZLA MESAİ ÜCRETİNİN ÖDENİP ÖDENMEYECEĞİ, BİR HAKKININ OLUP OLMADIĞI HAKKINDA.

1 Eylül 2020 4- Personel ve Yazı İşleri kategorisinde Metefenisleri sordu
Sayın Hocam iyi günler diliyorum. Ben Nevşehir İli,Hacıbektaş İlçesi Hacıbektaş Belediyesinden Personel Müdür Vekili Sıddık SALMAN. İtfaiye mesaisi ile ilgili bir sorum bulunmaktadır.

.12.05.2014 ve 09.09.2019 tarihleri arasında belediyemiz İtfaiye Amirliğinde İtfaiye Eri olarak görev yapan işci statüsündeki bir personelimiz 24 saat görev yapıp 48 saat dinlenmekteydi. şu an bu arkadaşımız görevlendirme ile Mali Hizmetler Müdürlüğünde görev yapmaktadır. Belediyemize vermiş olduğu dilekçede çalışmış olduğu dönemler için  mesai ücreti talep etmektedir. fazla mesai ücreti için ödeme yapıp yapılmayacağı,  yapılacak ise çalıştığı günler arasında fazla çalışma mesai ödemesinin  nasıl yapılacağı hakkında bilgi verilmesini arz ederim.

1 Eylül 2020 S.YÜCEL cevapladı
1 Eylül 2020 S.YÜCEL düzenledi

Fazla mesai ücreti , aylık ücretlerine yansıtılmamış ise;

BELEDİYE İTFAİYE YÖNETMELİĞİ' NİN  7'nci maddesinde "1) İtfaiye hizmetleri resmi tatil günleri de dâhil olmak üzere, 24 saat esasına göre yürütülür. İtfaiye personelinin çalışma süresi ve saatleri 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilen çalışma süre ve saatlerine bağlı olmaksızın, hizmetin aksatılmadan yürütülmesini sağlayacak şekilde Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşü alındıktan sonra tespit olunur.

(2) İtfaiye personelinin çalışma saatleri vardiyalar şeklinde düzenlenir. Fazla çalışma ücretleri ile ilgili olarak 5393 sayılı Kanunda yer alan hükümler uygulanır.

(3) Personel yetersizliği nedeniyle itfaiye hizmetlerinde 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine göre çalıştırılan işçilere, önceden rızaları alınmak kaydıyla fazla çalışma ücreti ödenir." denilmiş olup,

4857 sayılı İŞ KANUNU 'NUN 32'nci maddesinde de "Ücret alacaklarında zamanaşımı süresi beş yıldır" hükmüne yer verilmiştir.

FAZLA ÇALIŞMA TÜZÜĞÜ

Madde 1 – Ülkenin genel yararları veya işin niteliği yahut üretimin arttırılması gibi nedenlerle İş Kanununun 61 inci maddesinin (a) bendinin ikinci fıkrasında yazılı günlük normal çalışma sürelerinin dışında yapılacak fazla çalışmalar hakkında bu Tüzük hükümleri uygulanır.

Madde 2 Fazla çalışma süresi günde 3 saati geçemez. Bu sürenin hesaplanmasında yarım saatten az olan süreler yarım saat, yarım saati aşan süreler ise bir saat sayılır. Fazla çalışma yapılacak günlerin toplamı, fazla çalışmaya başlandığı günden itibaren bir yıllık süre içinde 90 iş gününden fazla olamaz. Bu bir yıllık süre içinde kısmen veya tamamen kullanılmayan fazla çalışma izni geçersiz sayılır. Bu Tüzükte belirtilen 90 günlük fazla çalışma süresi sınırı, iş yerlerine veya yürütülen işlere yöneltilmiş olmayıp, işçilerin şahıslarına ilişkindir. Fazla çalışmanın her saati için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen tutarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir. Parça başına veya yapılan iş tutarına göre ücret ödenen işlerde, fazla çalışma süresince işçinin ürettiği parça veya iş tutarının hesaplanmasında zorluk çekilmeyen hallerde, her bir fazla saat içinde yapılan parçayı veya iş tutarını karşılayan ücret esas alınarak fazla çalışma ücreti hesaplanır. Bu usulün uygulanmasında zorluk çekilen hallerde, parça başına veya yapılan iş tutarına ait ödeme döneminde meydana getirilen parça veya iş tutarları o dönem içinde çalışılmış olan normal ve fazla çalışma saatleri sayısına bölünerek bir saate düşen parça veya iş tutarı bulunur. Bu yolla bulunan bir saatlik parça veya iş tutarına düşecek bir saatlik normal ücret yüzde elli yükseltilip fazla çalışma ücreti olarak ödenir