HOCAM VERECEĞİNİZ CEVAP İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM .SORUM DETAYDA

İlgili sorular

2,353 gösterim
27 Ekim 2016 9- Diğer kategorisinde TAVAS BELEDİYESİ sordu
1-HOCAM AŞÇI YARDIMCISI SERTİFİKASI OLAN KİŞİYE LOKANTA İŞ YERİ RUHSATI VERİRKEN BU BELGE USTALIK BELGESİ OLARAK KABUL EDİLİR Mİ? RUHSAT VERMEMİZ UYGUN MUDUR?

2-EV YEMEKLERİ SATIŞI YAPILACAK İŞ YERİNDE USTALIK BELGESİ İSTENİR Mİ?

27 Ekim 2016 S.YÜCEL cevapladı

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nun 30'ncu maddesinde " Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilir. Bu Kanun kapsamına alınan il ve mesleklerde; belediyeler ve işyeri açma izni vermeye yetkili diğer kurum ve kuruluşlar işyeri açılışında, esnaf ve sanatkârlar ile tacirlerin kendilerinden veya işyerinde her bir meslek dalında çalıştırdıkları en az birer çalışanından ustalık belgesi ya da en az ön lisans diploması istemek zorundadır.Bu işyerlerinde alanında mesleki eğitim almış olanlar istihdam edilir. İstihdam edilenlerin almaları gereken eğitimin seviyesi, türü ile halen çalışanların durumu Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir. İşyeri sahipleri veya o işyerinde çalışan ustalık belgesi sahipleri, ustalık belgelerini işyerlerine asar. Ustalık belgesi sahibi olanlar bu haklarını onsekiz yaşını tamamlayana kadar kullanamaz. Teknik lise mezunları veya mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarının dört yıllık eğitim programlarından mezun olanlara, ustalık belgesinin yetki ve sorumluluklarını taşıyan, mesleklerinde bağımsız İşyeri Açma Belgesi verilir. " hükmüne yer verilmiş olup, bu bağlamda ,bir meslekte ustalık belgesi verilebilmesi için kişinin çalıştığı mesleğin o ilde 3308 sayılı kanunun uygulama kapsamında olması gerekir.Kanun kapsamında olmayan meslek dallarında Kalfalık ve Ustalık belgesi verme yetkisi ilgili meslek odalarındadır.. Sorunuzda belirtilen kişinin sertifikası yukarıda belirtilen kanun hükmüne uygun ise, ruhsat vermenizde bir sakınca bulunmamaktadır.