Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

sorum detaydadır. Şimdiden vereceğiniz cevap için teşekkür eder saygılarımızı sunarız.

198 gösterim
1 Aralık 2020 2- Belediye Meclisi kategorisinde Yüksekova Belediyesi sordu
Hakkari İli Yüksekova Belediye Başkanlığı şu an görevlendirme ile Kaymakam bey tarafından başkanlık edilmektedir. Belediye başkanının ilçe dışında olduğu dönemlerde vekalet edecek olan 5393 sayılı kanunda bellidir. Ancak bizim belediyemiz görevlendirme yapılan belediye ve belediye başkan yardımcısı yine görevlendirme ile dış kurumdan gelmiştir. Görevlendirme yapılan belediyelerde meclis başkanın çağrısı olmadıkça toplanmaz. Meclisin ve Encümenin görevlerini encümenin memur üyeleri yürütür hükmü gereğince işlemler yapılmaktadır. Ancak Kaymakam  Bey ilçe dışına çıktığında özellikle meclis toplantılarında sıkıntılar yaşanmaktadır Görevlendirme ile gelen belediye başkan yardımcısına başkan adına belediye kanununun 42 nci maddesi uyarınca imza atma yetkisi verilerek işlemler yapılmaktadır. Ancak Meclis toplantılarında sıkıntı çekiyoruz. Bu konuda bizlere yardımcı olursanız seviniriz , işi günler iyi çalışmalar kolay gelsin.

1 cevap

1 Aralık 2020 S.YÜCEL cevapladı

5393 sayılı Belediye Kanunun  45'nci maddesinde "Belediye başkanlığının herhangi bir nedenle boşalması durumunda, vali tarafından belediye meclisinin on gün içinde toplanması sağlanır. Meclis, birinci başkan vekilinin, onun bulunmaması durumunda ikinci başkan vekilinin, onun da bulunmaması durumunda en yaşlı üyenin başkanlığında toplanarak; a) Belediye başkanlığının boşalması veya seçim dönemini aşacak biçimde kamu hizmetinden yasaklanma cezasının verilmiş olması durumunda bir başkan, b) Başkanın görevden uzaklaştırılması, tutuklanması veya seçim dönemini aşmayacak biçimde kamu hizmetinden yasaklama cezası alması durumunda bir başkan vekili, Seçer.

 Ancak, belediye başkanı veya başkan vekili ya da meclis üyesinin terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları sebebiyle görevden uzaklaştırılması veya tutuklanması ya da kamu hizmetinden yasaklanması veya başkanlık sıfatı veya meclis üyeliğinin sona ermesi hallerinde 46 ncı maddedeki makamlarca belediye başkanı veya başkan vekili ya da meclis üyesi görevlendirilir. Görevlendirilecek kişinin seçilme yeterliğine sahip olması şarttır. Görevden uzaklaştırılan veya tutuklanan belediye meclisi üyesinin istifa etmesi halinde de bu fıkra hükümleri uygulanır. Bu fıkra gereğince belediye başkanı veya başkan vekili görevlendirilen belediyelerde bütçe ve muhasebe iş ve işlemleri valilik onayı ile defterdarlığa veya mal müdürlüğüne gördürülebilir. Bu belediyelerde belediye meclisi, başkanın çağrısı olmadıkça toplanamaz. Meclisin, encümenin ve komisyonların görev ve yetkileri 31 inci maddede belirtilen encümen üyeleri tarafından yürütülür. Belediye başkanı veya başkan vekili belediye meclis üyeleri arasından ve gizli oyla seçilir. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranır. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılır. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, belediye başkanı veya başkan vekili seçilmiş olur. Oyların eşitliği durumunda kur'a çekilir. Birinci fıkranın (b) bendi uyarınca başkan vekili seçildikten sonra belediye başkanlığının (a) bendinde belirtilen nedenlerle boşalması durumunda bu maddeye göre belediye başkanı seçilir. Yeni seçilen belediye başkanının görev süresi, yerine seçildiği başkanın görev süresi ile sınırlıdır. Başkan vekili, yeni başkan seçilinceye veya görevden uzaklaştırılmış ya da tutuklanmış olan başkan göreve dönünceye kadar görev yapar. Belediye başkanı veya başkan vekili seçilinceye kadar belediye başkanlığı görevi, meclis birinci başkan vekili, bulunmaması durumunda ikinci başkan vekili, onun da bulunmaması durumunda vali tarafından görevlendirilecek bir kamu görevlisi tarafından yürütülür. Belediye başkanı veya başkan vekili seçimi en geç onbeş gün içinde tamamlanmadığı takdirde belediye meclisinin feshine ilişkin hükümler uygulanır."  denilmiş olup, Kanunun 42'nci maddesi de " Belediye başkanı, görev ve yetkilerinden bir kısmını uygun gördüğü takdirde, yöneticilik sıfatı bulunan belediye görevlilerine devredebilir" şeklindedir.

Bu bağlamda; başkanlık sıfatı veya meclis üyeliğinin sona ermesi hallerinde, yukarıda belirtilen kanun maddesi  uygulanır.

Sorunuz anlaşılamamakla birlikte, aşağıdaki sorulara cevap gerekmektedir.

1- Meclis üyeleriniz fesih mi edildi?

2- Görevlendirme ile gelen belediye başkan yardımcısı ; memur kadrosuna mı vekalet etmektedir?

...