Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

Belediyemizin Resmi Kurumlardan İçme Suyu Alacaklarının Ödenmesi İçin Fatura İsteniyor. Fatura Bastırsak Kanun ve Yönetmeliklere Uygun Mudur?

533 gösterim
10 Aralık 2020 5- Mali Hizmetler kategorisinde toranaga sordu
Sayın hocam, belediyemizin ilçemizdeki okul ve resmi kurumlardan yüklü miktarda içme suyu alacağı bulunmaktadır. Bu alacaklarımızı ilgili kurumlar adına ilçe malmüdürlüğü ödeyecek. Söz konusu alacaklarımızın ödenmesi için hali hazırda ilgili kurumlara ihbarname (içme suyu ödeme bildirgesi)  göndermiş bulunmaktayız. Ancak, ilçe malmüdürlüğü bu borçları ödeyebilmek için bizden ısrarla fatura kesmemizi istemektedir. Belediye olarak tahsilat işlemi sonrasında zaten tahsilat makbuzu düzenlemekteyiz ve borcunuzu su ödeme ihbarnamesi ile tarafınıza ilettik desek de ilgili malmüdürlüğü fatura talebinde ısrar etmektedir. Bu nedenle belediye olarak alacaklarımızı tahsil etmek için fatura bastırmayı düşünüyoruz. Ancak belediyemiz adına fatura bastırırsak yasal olarak mevzuata aykırı bir işlem yapmış olur muyuz? Belediyemizin içme suyu işleri ile ilgili herhangi bir iktisadi işletmesi bulunmamaktadır. Konu hakkında bilgi verirseniz çok seviniriz. İyi çalışmalar dileriz.

1 cevap

10 Aralık 2020 S.YÜCEL cevapladı
10 Aralık 2020 S.YÜCEL düzenledi

Belediye Tahsilat Yönetmeliğinin  7'maddesinde "Kabili tahsil hale gelen belediye alacakları tahsildar tarafından mükellefler namına ve nümunesine uygun şekilde doldurulacak makbuz mukabilinde tahsil olunur. Makbuzsuz para tahsil edilemez. Mükellefler müddeti hulül etmemiş olan borçlarının bir kısmını veya tamamını ödemek istedikleri takdirde borcun taalluk ettiği mali yılın girmiş olması şartıyla bunların borçları da tahsil edilebilir. Mükellef teslim ettiği paraya ait makbuzun dip kocanını görmek isterse kendilerine gösterilir." hükmündedir.

213 sayılı Vergi Usül Kanunu'nun 'Fatura kullanma mecburiyeti:' başlıklı 232'nci maddesinde " Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler:

1. Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara;

2. Serbest meslek erbabına;

3. Kazançları basit usulde tesbit olunan tüccarlara

4. Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere;

5. Vergiden muaf esnafa.

Sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlara da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler.

 Yukarıdakiler dışında kalanların, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile kazancı basit usulde tespit edilenlerden ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerden satın aldıkları emtia veya onlara yaptırdıkları iş bedelinin 50.000.000 (1.400 TL) lirayı geçmesi veya bedeli  50.000.000 (1.400 TL) liradan az olsa dahi istemleri halinde emtiayı satanın veya işi yapanın fatura vermesi mecburidir." hükmüne yer verilmiştir.

Yukarıda belirtilen Yönetmelik ve Kanun hükmünü ilgililere hatırlatınız

...