Doğal gazla yer ocağında tandır ekmeği üretmek fırın kapsamındamı ?

13 Ocak 2021 7- Zabıta ve İtfaiye Hizmetleri kategorisinde baydur sordu

iyi günler hocam !

kağıthane ilçe dahilinde  doğal gazla çalışan yer ocağında  tandır ekmeği imalatı yapmak için çalışma ruhsat başvurusu talep edilmektedir. ancak 2005/9207 sayılı yönetmeliğin 5/c maddesi  gereğince fırın kapsamına giren işyerlerinin özel yapı gerektiği için yapı kullanma izin belgesi ve ayrık nizamda olması gerektiği belirtilmiştir. yer ocağında üretilen tandır ekmeği üretimi özel yapı gerektiren işyerimidir. ayrık nizam olmayan  taşınmazda sadece tapu kütüğünde  işyeri yada dükkan olan  tescil edilmiş  işyerinde özel yer ocaklarında tandır ekmeği üretimi için   belediye olarak  tandır ekmeği imalatı çalışma ruhsatı verip verilemeyeceği konusunda görüşünüze ihtiyacımız var. şimdiden teşekkür ederiz.

13 Ocak 2021 S.YÜCEL cevapladı
13 Ocak 2021 S.YÜCEL düzenledi

Sorunuzda belirtilen Yönetmeliğin 5'nci maddesinin ( m) bendinde (Ek: 29/6/2010 – 2010/671 K.; Değişik: 10/11/2014-2014/7002 K.) Ekmek fırınlarının bu amaca tahsisli ayrık nizamda müstakil binalarda açılmış olması (Ancak, alışveriş merkezleri içinde bulunan 1000 mve üstü alana sahip hipermarket, süpermarket, grossmarket ve megamarket gibi adlarla açılan işyerleri bünyesinde yer alan fırınlarda ayrık nizamda müstakil bina şartı aranmaz.), denilmiş olup,Yönetmeliğin Geçici (Ek: 10/11/2014-2014/7002 K.) 3'ncü maddesinde de "Bu maddenin yayımı tarihinden önce yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi özel yapı şekline uygun olarak düzenlenen ve bu haliyle tapu kütüğüne tescil edilen yapılarda açılacak fırınlarda ayrık nizamda müstakil bina şartı aranmaz. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı bulunan ancak ayrık nizamda müstakil binada bulunmayan ekmek fırınları devredilemez." hükmüne yer verilmiştir.

Ayrıca söz konusu Yönetmeliğin EK 2 de

B) İKİNCİ SINIF GAYRİSIHHÎ MÜESSESELER

6.18- (Değişik: 29/6/2010 – 2010/671 K.) Sanayi bölgeleri ile mesken amacıyla kullanılmayan müstakil binalarda kurulan süpermarket, hipermarket, grossmarket ve megamarketlerin bünyesinde, kendi müşterilerine satış yapan ve işyerinin bütünlüğünden duvar, bölme, bölüm ve benzeri şekilde ayrılmış bir şekilde üretim yapılan, elektrik enerjisi veya doğalgaz kullanılarak ekmek ve ekmek çeşitleri üreten işyerleri,

6.19- (Değişik: 19/3/2007-2007/11882 K.)  Günlük üretimi 1000 kg/günden az olan ekmek, sade pide ve ekmek çeşitleri üreten büyükşehir belediyesi sınırları içinde en az 250 m2, büyükşehir belediyesi olmayan illerde en az 200 m2, köy, belde ve ilçe belediye sınırları içinde en az 100 m2 olması zorunlu yerler, şeklinde  belirtilmiştir.

6.18- 'e göre sorun yok

6.19' a  göre 250 metrekare

AYRICA:

3308 sayılı MESLEKİ EĞİTİM KANUNUNUN 'İşyeri açma' başlıklı 30'ncu maddesinde " Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilir.

Bu Kanun kapsamına alınan il ve mesleklerde; belediyeler ve işyeri açma izni vermeye yetkili diğer kurum ve kuruluşlar işyeri açılışında, esnaf ve sanatkârlar ile tacirlerin kendilerinden veya işyerinde her bir meslek dalında çalıştırdıkları en az birer çalışanından ustalık belgesi ya da en az ön lisans diploması istemek zorundadır.(

Bu işyerlerinde alanında mesleki eğitim almış olanlar istihdam edilir. İstihdam edilenlerin almaları gereken eğitimin seviyesi, türü ile halen çalışanların durumu Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.

İşyeri sahipleri veya o işyerinde çalışan ustalık belgesi sahipleri, ustalık belgelerini işyerlerine asar.

Ustalık belgesi sahibi olanlar bu haklarını onsekiz yaşını tamamlayana kadar kullanamaz.

Teknik lise mezunları veya mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarının dört yıllık eğitim programlarından mezun olanlara, ustalık belgesinin yetki ve sorumluluklarını taşıyan, mesleklerinde bağımsız İşyeri Açma Belgesi verilir." denilmiştir.