Ruhsatı olmayan yapıların Bina Emlak bildirim formu ile abonelikleri

22 Ocak 2021 9- Diğer kategorisinde Emlak_Gelir sordu

Türk Ceza Kanunun 184.Maddesinde,  (1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Yapı ruhsatiyesi olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.

(3) Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(4) Üçüncü fıkra hariç, bu madde hükümleri ancak belediye sınırları içinde veya özel imar rejimine tabi yerlerde uygulanır.

(5) Kişinin, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak yaptığı veya yaptırdığı binayı imar planına ve ruhsatına uygun hale getirmesi halinde, bir ve ikinci fıkra hükümleri gereğince kamu davası açılmaz, açılmış olan kamu davası düşer, mahkum olunan ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkar.

(6) (Ek: 29/6/2005 – 5377/21 md.) İkinci ve üçüncü fıkra hükümleri, 12 Ekim 2004 tarihinden önce yapılmış yapılarla ilgili olarak uygulanmaz.

6.fıkra kapsamında, yapının 12 Ekim 2004 tarihinden önce yapıldığını nasıl tespit edecek ve belgelendireceğiz. Ya da Emlak Vergisi Kanunu ve Kanuna bağlı görüşler kapsamında vatandaşımızın benim yapım 2004 öncesi var diyerek servisimize beyan vermesi yeterli midir?

Bu hususta, izlememiz gereken yol ve sorumluluğumuz nedir?

Değerli görüşlerinizi arz ederim.

22 Ocak 2021 S.YÜCEL cevapladı

SORU: İlçemiz bazı bölgelerinde yer alan ruhsatsız yapı sahipleri tarafından elektrik, su ve doğalgaz kurumlarına yapılan abonelik başvurularında ilgili idarelerce, 2004 ve öncesine  ait olacak şekilde Emlak Vergisi Bildirim Formu istenmekte(Bina-Yapının daha önce hiç aboneliği olmayan ya da farklı bir bağımsız) ve bu belgeye istinaden abonelik verdikleri gözlemlenmiştir."

3194 sayılı İMAR KANUNU

Geçici Madde 11 – (Ek : 9/7/2008-5784/25 md.) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar yapı (inşaat) ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olup, kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılara; yol, elektrik, su, telefon, kanalizasyon, doğal gaz gibi alt yapı hizmetlerinden birinin veya birkaçının götürüldüğünün belgelenmesi halinde, ilgili yönetmelikler doğrultusunda fenni gereklerin yerine getirilmiş olması ve bu maddenin yayımı tarihinden itibaren başvurulması üzerine, kullanma izni alınıncaya kadar ilgili mevzuatta tanımlanan ait olduğu abone grubu dikkate alınarak geçici olarak su ve/veya elektrik bağlanabilir. Bu kapsamda, ilgili belediyeden dağıtım şirketlerine elektriğin kesilmesi talebinin söz konusu olması halinde aboneliği iptal edileceğinden, su ve/veya elektrik bağlanması herhangi bir kazanılmış hak teşkil etmez. Ancak, yapı (inşaat) ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olma şartı 12/10/2004 tarihinden önce yapılmış olan yapılarla ilgili olarak uygulanmaz.

Emlak Vergisi Bildirim Formu hangi bilgileri içermektedir. ???

Bina, Arsa, Arazi???