DAİMİ İŞÇİLERİN İŞTEN ÇIKARILMA SÜRECİ HAKKINDA BİLGİ VEREBİLİRMİSİNİZ

10 Şubat 2021 9- Diğer kategorisinde toranaga sordu
10 Şubat 2021 toranaga düzenledi
Sayın hocam iyi çalışmalar dileriz...Sayın hocam, belediyeye ait malzemeleri satarken suç üstü yakalanan daimi kadrolu işçi personelin işten çıkarılma süreci hakkında bilgiye ihtiyacımız var. Soruma konu olayda daimi işçi pozisyonunda çalışan bir personel, kuruma ait bir takım malzemeleri hurda olarak satarken, bir ihbar üzerine, emniyet görevlilerince suç üstü yakalanıyor ve olay adli mercilere taşınıyor. Suçu işleyen bu personelin tabi olduğu iş sözleşmesinde işlediği suçun cezası işten çıkartılmak. Mevcut iş sözleşmesi gereği, sendika temsilcilerinin de içinde bulunacağı belediye bünyesinde kurulacak disiplin kurulundan karar alınarak, işçinin iş akdine son verilirse, yapılacak işlem mevzuata uygun olur mu? Yoksa bu konuda adli sürecin işleyişini bekleyip, mahkemenin vereceği kararı mı beklemek gerekir? Yoksa farklı bir idari yol mu izlemek gerekir? Cevap verirseniz seviniriz.

11 Şubat 2021 C.Özyardımcı cevapladı
Değerli okuyucumuz,

4857 sayılı İş Kanunu'nun 25 inci maddesi hükümleriyle   taraf sendika arasında düzenlenen TİS hükümleri uyarınca işten çıkarılmayı gerektiren bir suç işleyen işçi hakkında idare tarafından tutulacak tutanak Disiplin Kuruluna sevkedilir. Disiplin Kurulunun alacağı kararla bildirim süreleri beklenmeksizin  ilgili şahısın işine derhal son verilerek iş akdi sonlandırılır.