parselin bir kısmı yerleşik alan içinde bir kısmı yerleşik alan civarında (tarımsal alanda)kaldığı bir durumda hisseli satış

19 Şubat 2021 6- İmar ve Fen İşleri kategorisinde Aylin Y sordu
Merhabalar.köyden mahalleye dönen bir alanda yerleşik alan sınırının bir parseli ikiye böldüğü  yani parselin bir kısmı yerleşik alan içinde bir kısmı yerleşik alan civarında (tarımsal alanda)kaldığı bir durumda, tapunun tamamı bir kişiye aitken hisse bölümüne izin verilmesinde sakınca var mıdır? Cevabınız için tesekkürler.

20 Şubat 2021 C.Özyardımcı cevapladı

Değerli okuyucumuz,

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanarak yürürlüğe konulan "Tarım Arazilerinin Korunması, Kullanılması ve Planlanmasına Dair Uygulama Talimatı ve yürürlükteki mevzuat uyarınca;

- Hisseli satış, devir ve rehin gibi işlemlerde parselin yüzölçümü; mutlak, özel ürün ve marjinal tarım arazileri (cinsi tarla olan parseller) için bölünemez parsel büyüklüğü olan 2 hektar ve altında, dikili tarım arazisi (cinsi bağ veya meyve bahçesi olan parseller) için bölünemez parsel büyüklüğü olan 0.5 hektar ve altında, örtü altı tarımı yapılan araziler (cinsi sera olan parseller) için bölünemez parsel büyüklüğü olan 0.3 hektar ve altında ise talepler reddedilir.

- Hisseli olmayan ve bölünemez parsel büyüklüğünün altında alana sahip tarım arazilerinin hisselendirilmemesi ve ifraz edilmemesi şartıyla satışı mümkündür.

- Bölünemez büyüklüklerin altında olan tarım arazilerinde oluşmuş hisseler bireysel olarak üçüncü şahıslara satılamaz devredilemez veya rehin edilemez. Ancak, bölünemez büyüklüğün altında ve hisseli olan tarım arazilerinde, paydaşların veya iştirakçilerin tamamının birlikte katılımı ile üçüncü bir kişiye satışı yapılabilir, devir edilebilir veya rehin edilebilmektedir.

- Bölünemez büyüklüklerin üzerinde alana sahip tarım arazilerine ait hisselerin üçüncü şahıslara satılmasında, devir edilmesinde veya rehin edilmesinde bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak, hisseli bir tarım arazisi içerisindeki herhangi bir hissenin ifraz edilmeden, tekrar hisselendirilerek üçüncü şahıslara satılması, devredilmesi veya rehin edilmesi durumunda, söz konusu hisse büyüklüğünün bölünemez parsel büyüklüğünün üzerinde olması gerekmektedir.

Bölünemez büyüklüğün üzerinde ve hisseli olmayan tarım arazileri, yukarıda belirtilen miktarların altında ifraz edilmemek şartıyla hisseli olarak satılabilir. Ancak tarım arazilerinde ifraz yapılırken, bölünemez büyüklüklerin altında parsel oluşturulamaz.

- Bölünemez büyüklüklerin üzerinde alana sahip tarım arazilerine ait mevcut hissenin üçüncü bir şahsa satılmasında, devir edilmesinde veya rehin edilmesinde bir sakınca bulunmamaktadır.

- Müracaat edilen parsel üzerinde birden fazla kullanımın tespit edilmesi durumunda, cins değişikliğinde her farklı kullanımın tescil edilmesi gerekmektedir. Bu gibi taşınmazlarda hisseli satış, devir, rehin ve ifraz gibi işlemler söz konusu olması durumunda ise her farklı kullanımın bölünemez parsel büyüklüğünün üzerinde olması gerekmektedir.

- İfraz yapılması aşamasında arazinin eğimi %3 ten fazla olan yerlerde parselin uzun kenarının eğime dik olması gerekmektedir.

1- Çay, fındık, zeytin gibi özel iklim ve toprak istekleri olan bitkilerin yetiştiği yerler ile seraların bulunduğu alanlarda, yörenin arazi özellikleri (topografyası) daha küçük parsellerin oluşmasını gerekli kıldığı taktirde, gerekçesinin bildirilerek ve Toprak Koruma Kurulu'nun görüşü alınarak Bakanlığın kararıyla daha küçük parseller oluşturulabilmektedir.

- İcra Dairesince yapılacak satışlarda da 5403 sayılı Kanun'un 8 inci maddesi hükümlerine uyulması gerekmektedir.

Bu bağlamda bir kişiye ait bir tapunun hisselere ayrılarak satışına imkan bulunmadığını düşünüyoruz. Yine de sorunuzla ilgili  net cevabın yazışma suretiyle İl Müdürlüğünüzden alınabileceği değerlendirilmektedir.