İyi günler sayın hocam. Cevabınız için şimdiden teşekkür eder saygılar sunarım.

24 Şubat 2021 5- Mali Hizmetler kategorisinde Nurali ÖZTÜRK sordu
Belediyemiz ile sendika arasında yapılan sözleşmede iş yeri sendika temsilcisine bazı haklar verilmiştir. Haklar arasında iş yeri temsilcisi için bazı izinler söz konusudur. Belediyemizde çalışmakta iken emekliye ayrılan işçi iş yeri temsilcisi 2020 yılına ait sendikal izinlerini kullanmadığını ve izin ücretini talep etmektedir. 4857 sayılı iş kanununa baktığımda izinler bölümünde böyle izin haklarına denk gelmedim. İşçinin talebine karşılık söz konusu iznin ücreti ödenip ödenmeyeceği konusunda neler yapılmalıdır. Teşekkür ederim.

25 Şubat 2021 C.Özyardımcı cevapladı
Değerli okuyucumuz,

Çalışma ve izin hakkı her vatandaşın Anayasal hakkıdır. İşçilere ücretli izin hakkı verilmesine ilişkin hükümler 4857 sayılı İş Kanunu ile bu kanunun izin haklarının kullanılmasına ilişkin "Ücretli İzin Yönetmeliği" uyarınca Kanun ve Yönetmelikte öngörüldüğü şekilde izin haklarının kullandırılması işverenin sorumluluğundadır. İşçinin yazılı talebi üzerine işçinin izin hakkının kullanılmadığının anlaşılması üzerine tahakkuk ettirilecek ücretli izin karşılığının kendisine ödenmesi gerektiği değerlendirilmektedir.