Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

KURUMLAR ARASI DEVİR...................................................

131 gösterim
15 Mart 2021 9- Diğer kategorisinde KADİR ÖZKAN sordu
2942 SAYILI KANUNUN 30. MADDESİNE GÖRE KURUMLAR ARASI YAPILAN DEVİR TALEBİNDEN ÖNCE, BELEDİYE ENCÜMENİNCE KAMU YARARI KARARI ALINMASI GEREKİR Mİ?

1 cevap

15 Mart 2021 C.Özyardımcı cevapladı

Değerli okuyucumuz,

Anayasamızın 46 ncı maddesi uyarınca; Devlet ve kamu tüzel kişileri; kamu yararının gerektirdiği hallerde, gerçek karşılıklarını peşin ödemek şartıyla, özel mülkiyette bulunan taşınmaz malların tamamını veya bir kısmını, kanunla gösterilen esas ve usullere göre, kamulaştırmaya ve bunlar üzerinde idarî irtifaklar kurmaya yetkilidir.

  1. sayılı Kamulaştırma Kanunu uyarınca; kamulaştırma yapılabilmesi için:

     -Yeterli ödenek temin edilmesi (m. 3)

-Kamu yararı kararının alınması ve onaylanması (m.5 – m.6)

-Kamulaştırılacak taşınmazın belirlenmesi (m. 7)

-Kamulaştırma kararının alınması (m.7)

-Satın alma usulünün denenmesi (m. 8)

-Kamulaştırmanın satın alma usulü ile yapılamaması halinde, taşınmaz malın kamulaştırma bedelinin tespitiyle, bu bedelin, peşin veya kamulaştırma 3 üncü maddenin ikinci fıkrasına göre yapılmış ise taksitle ödenmesi karşılığında, idare adına tesciline karar verilmesini istemiyle taşınmaz malın bulunduğu yer asliye hukuk mahkemesine müracaat.(m.10)

Kamu tüzel kişilerinin ve kurumlarının sahip oldukları taşınmaz mal, kaynak veya irtifak hakları diğer bir kamu tüzel kişisi veya kurumu tarafından kamulaştırılamaz.

       Taşınmaz mala, kaynak veya irtifak hakkına ihtiyacı olan idare, 8 inci madde uyarınca bedelini tespit eder. Bu bedel esas alınarak ödeyeceği bedeli de belirterek mal sahibi idareye yazılı olarak başvurur. Mal sahibi idare devire muvafakat etmez veya altmış gün içinde cevap vermez ise anlaşmazlık, alıcı idarenin başvurusu üzerine Danıştay ilgili idari dairesince incelenerek iki ay içinde kesin karara bağlanır.

Taraflar bedelde anlaşamadıkları takdirde; alıcı idare, devirde anlaşma tarihinden veya Danıştay kararının tebliği tarihinden itibaren otuz gün içinde, 10 uncu maddede yazılı usule göre mahkemeye başvurarak, kamulaştırma bedelinin tespitini ister. Bu durumda yapılacak yargılamada mahkemece, 29/06/1938 tarihli ve 3533 sayılı Kanun hükümleri uygulanmaz.

Mahkemece, 10 uncu maddede öngörülen usule göre kamulaştırma bedeli olarak tespit edilen miktarın, peşin ve nakit olarak mal sahibi idareye verilmek üzere belirleyeceği bir bankaya yatırılması ve yatırıldığına dair makbuzun ibraz edilmesi için alıcı idareye 15 (onbeş) gün süre verilir. Gereken hallerde bu süre bir defaya mahsus olmak üzere uzatılabilir. Alıcı idare tarafından kamulaştırma bedelinin mal sahibi idare adına bankaya yatırıldığına dair makbuzun ibrazı halinde mahkemece, taşınmaz malın alıcı idare adına tesciline ve kamulaştırma bedelinin mal sahibi idareye ödenmesine karar verilir ve bu karar, tapu dairesine ve paranın yatırıldığı bankaya bildirilir. Tescil hükmü kesin olup tarafların bedele ilişkin temyiz hakları saklıdır.

Bu suretle devir alınan taşınmaz mal, kaynak veya irtifak hakkı, sahibinden kamulaştırma yolu ile alınmış sayılır ve devir amacı veya devreden idarenin izni dışında başkaca bir kamusal amaçla kullanılamaz. Aksi takdirde devreden idare, 23 üncü madde uyarınca taşınmaz malı geri alabilir. Bu husus tapu kütüğünün beyanlar hanesine şerh verilir.

2942 sayılı Kanuna göre, kamulaştırma hangi yöntemle yapılırsa yapılsın öncelikle belediye encümeninden kamu yararı kararının alınması ve alınan kararın Vali tarafından onaylanması gerektiği değerlendirilmektedir.

Kolay gelsin

...