belediye şirket çalışanları ücretleri geliri olmayan şirkete ücret oranı nasıl hesaplanır

17 Mart 2021 5- Mali Hizmetler kategorisinde ayhan haliloğlu sordu
personel giderleri oranı hesaplanırken,yüzde yüz belediye şirketi olan çalışanlarda buna dahil edilir mi, Şirket personeli temizlik hizmeti  adı altında şirketin kestiği fatura karşılığı ödeme yapılmakta,

Dolayısıyla personel giderleri oranı hesaplanırken şirkete göre mi değerlendirilir yoksa belediye dahil edilir

17 Mart 2021 C.Özyardımcı cevapladı

Değerli okuyucumuz,

Sorunuz anlaşılmamakla beraber  belediyeye mi şirkete mi eleman alınması düşünüldüğünü net belirtmeniz yerinde olurdu. Ya da personel oranlamasını hangi işleme esas olmak üzere neden soruyorsunuz. Cevap vermek gerekirse;

Belediyeye Personel alımında;

5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 49 uncu maddesinin uygulanması gerekmektedir.

Belediyenin yıllık toplam personel giderleri, gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarın yüzde otuzunu aşamaz. Nüfusu 10.000'in altında olan belediyelerde bu oran yüzde kırk olarak uygulanır. Yıl içerisinde aylık ve ücretlerde beklenmedik bir artışın meydana gelmesi sonucunda personel giderlerinin söz konusu oranları aşması durumunda, cari yıl ve izleyen yıllarda personel giderleri bu oranların altına ininceye kadar yeni personel alımı yapılamaz. Yeni personel alımı nedeniyle bu oranın aşılması sebebiyle oluşacak kamu zararı, zararın oluştuğu tarihten itibaren hesaplanacak kanunî faiziyle birlikte belediye başkanından tahsil edilir. Personelin her türlü alacakları zamanında ve öncelikle ödenir

Şirkete personel alımında ise;

28 Nisan 2018 Tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İl Özel İdareleri, Belediyeler ve Bağlı Kuruluşları ile Bunların Üyesi Olduğu Mahalli İdare Birliklerinin Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmetlerin Gördürülmesine İlişkin Usul ve Esaslar uyarınca; belediyelerin, şirket personeli de dahil yıllık toplam personel giderleri, idarenin gerçekleşen en son yıl bütçe gelirleri toplamının her yıl, bir önceki yıla ilişkin 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesi uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılması sonucu bulunacak miktarın yüzde kırkını aşamayacaktır. Bu oran, büyükşehir belediyelerinde yüzde otuz olarak uygulanacaktır. Yıl içerisinde aylık ve ücretlerde beklenmedik bir artışın meydana gelmesi sonucunda personel giderlerinin söz konusu oranları aşması durumunda, cari yıl ve izleyen yıllarda personel giderleri bu oranların altına ininceye kadar idare şirketlerine yeni personel alımı yapılamayacaktır.

Örneğin Büyükşehir belediyesi, memur almak istediğinde; personel giderlerinin içine şirket personel giderleri dahil edilmeyecek ve %30 sınırlamasına dahil olacaktır. Diğer  belediye şirketine personel almak istenildiğinde ise personel giderlerine, şirket personeli giderinin de dahil edilmek suretiyle %40 sınırlamasına tabi tutulması gerektiği değerlendirilmiştir.

Kolay gelsin.