Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

Saygıdeğer hocalarım. Belediyenin bağışlanma yolu ile aldığı Anonim Şirketinin yap- işlet-devret ile verilen ihalenin devri alıp alamaması hususunda bir soru sormak istiyorum.

114 gösterim
18 Mart 2021 8- İhale kategorisinde salıcı sordu

Merhaba 

Kurumumuzda  2017 yılında 2. sınıf mezbahana olarak işletmek üzere demirbaşları ile birlikte 2. sınıf mezbahana ruhsatı alınmak şartıyla yap-işlet-devret ile 10 yıllığına ihaleye verilmiştir. 

İhale şartnamesinin 16. maddesinde "Sözleşme, belediyenin onayı dahilinde başkasına devredilebilir" konulmuştur. 

Devir alacak olan  Şirket bağış yolu ile belediyenin İştiraklı olduğu Anonim Şirketi dır.. 

İhale alıcısı 16. maddeye göre  ihalenin  kalan 7 yıllık süresini Belediyenin bağışlanma yolu ile aldığı Anonim Şirketine devir etmek istiyor . devir olmaz ise  kalan 7 yıllık süresinin sadece kullanım hakkını belediyenin olan  Anonim Şirketini devretmek istiyor.

2017 yılında Yap- İşlet- Devret ile 10 yıllığına verilen mezbahana ihalesi;

1-Belediye 16. maddeye göre ihale alıcısı Belediyenin bağışlanma yolu ile aldığı Anonim Şirketine devredebilir mi ? 
2-Belediye 16. maddeye göre ihale alıcısı Belediyenin bağışlanma yolu ile aldığı  Anonim Şirketi'ne  kalan 7 yıllık süresinin sadece  kullanım hakkını devredebilir mi ?

Sorunun cevabı için şimdiden teşekkür ederim.

1 cevap

18 Mart 2021 C.Özyardımcı cevapladı

            

Değerli okuyucumuz

Sorunuzda belediye  şirketinizin yönetiminde belediye başkanının yada ihale işlemlerini hazırlamak yürütmek sonuçlandırmak ve denetlemekle görevli kişilerin olup olmadığını belirtmemişsiniz. Eğer varsa kesinlikle devir yapmanız mümkün değildir. Diğer taraftan şirketinizin ihalenin ilk yapıldığında yeterlilik için  aradığınız bütün şartları şirketinizin taşıması gerekmektedir. Buna rağmen devir yaparsanız sorumlu olursunuz.. Yasal Dayanaklarına gelince:

2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun İhaleye katılamayacak olanlar başlıklı 6 ncı maddesi uyarınca;            

 1. İhaleyi yapan idarenin;

             a) İta amirleri,

             b) İhale işlemlerini hazırlamak, yürütmek, sonuçlandırmak ve denetlemekle görevli olanlar,

             c) (a) ve (b) bentlerinde belirtilen şahısların eşleri ve ikinci dereceye kadar (ikinci derece dahil) kan ve sıhri hısımları,

             d) (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen şahısların ortakları (bu şahısların yönetim kurullarında görevli olmadıkları anonim ortaklıklar hariç).        

2. Bu Kanun ve diğer kanunlardaki hükümler gereğince geçici veya sürekli olarak kamu ihalelerine katılmaktan yasaklanmış olanlar. O idarenin ihalelerine hiçbir surette katılamazlar.

Aynı Kanun’un Sözleşmenin Devri başlıklı 66 ncı maddesine göre de;

İhale Sözleşmesu, ita amirinin yazılı izni ile başkasına devredilebilir. Ancak, devir alacaklarda ilk ihaledeki şartlar aranır. İzinsiz devir yapılması halinde, sözleşme bozulur ve müteahhit veya müşteri hakkında 62 nci madde hükümleri uygulanmak suretiyle kesin teminatı gelir kaydedilerek iş tasfiye edilir

Bahsi geçen sözleşmedeki 16 ncı madde hükmünün uygulanmasında kanunun amir hükümlerine uygun işlem yapılması tavsiyeye değer görülmüştür. Aksi takdirde sorumluluk getireceği değerlendirilmektedir.

...