Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

Hocam vereceğiniz cevap için şimdiden teşekküler. Sorum Ruhsat işlemleri ile alakalı

160 gösterim
19 Mart 2021 6- İmar ve Fen İşleri kategorisinde Barış COŞKUN1 sordu
Hocam mahallemizde ev yapmak isteyen vatandaşımız 738 M2'lik 7 kişiye (kardeşlerine) ait hisselerin 5 inden vekalet almış geriye kalan 2 kişi yurt dışında olduğundan pandemi şartları nedeni ile konsolosluktan randevu alamamaktadır. Vatandaşın ruhsat alabilmesi için 5 kişiden vekalet alması yeterli midir? Şimdiden teşekkürler...

1 cevap

19 Mart 2021 C.Özyardımcı cevapladı
Değerli okuyucumuz,

3194 sayılı İmar Kanunu’nun 22 nci maddesine göre; yapı ruhsatiyesi almak için belediye, valilik imar veya ilgili bürolarına yapı sahipleri veya kanuni vekillerince dilekçe ile müracaat edilir. Dilekçeye sadece tapu (istisnai hallerde tapu senedi yerine geçecek belge), mimari proje, statik proje, elektrik ve tesisat projeleri, resim ve hesapları, röperli veya yoksa, ebatlı kroki eklenmesi gereklidir.

Belediyeler veya valiliklerce ruhsat ve ekleri incelenerek eksik ve yanlış bulunmuyorsa müracaat tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde yapı ruhsatiyesi verilir. Eksik veya yanlış olduğu takdirde; müracaat tarihinden itibaren onbeş gün içinde müracaatçıya ilgili bütün eksik ve yanlışları yazı ile bildirilir. Eksik ve yanlışlar giderildikten sonra yapılacak müracaattan itibaren en geç onbeş gün içinde yapı ruhsatiyesi verilir.

Buna bağlı olarak, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğine göre, Paylı mülkiyet, elbirliği mülkiyet ya da kat mülkiyetinde bulunan taşınmazlar üzerinde ruhsat düzenlenmesi ve yapı yapılabilmesi için tüm paydaşların, ortakların ve kat maliklerinin izin vermesi zorunludur.

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin 55 inci maddesinin 8 inci fıkrasında açık bir şekilde  parsel malik veya maliklerinin ruhsat ve eki onaylı projelere muvafakatı alınmaksızın yapı ruhsatı düzenlenemeyeceği, onaylı projelerde tadilat yapılamayacağı hükme bağlanmıştır.

Bu durumda mevzuatın amir hükümlerine rağmen, tüm paydaşların, ortakların ve kat maliklerinin başvurusu olmadan ruhsat düzenlenmesi, mevzuata aykırılık teşkil edeceği ve sorumluluk doğuracağı değerlendirilmektedir.

Kolay gelsin.
...