Tam zamanli sozlesmeli personel tarim yapabilir mi

19 Mart 2021 4- Personel ve Yazı İşleri kategorisinde HANKUL sordu
Merhaba
Tam zamanli sozlesmeli personel olarak tarim teknikeri kadrosunda gorev yapan bir kisi  tarim yapabilir mi  devlet desteginden yararlanabilir mi tesekkurler

20 Mart 2021 C.Özyardımcı cevapladı

Değerli okuyucumuz,

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 28 inci maddesinde;  “Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamayacağı, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamayacağı, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamayacakları (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç)” hüküm altına alınmıştır.

Ayrıca  “Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri ile kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim ve denetim kurulları üyelikleri görevleri ve özel kanunlarda belirtilen görevler bu yasaklamanın dışındadır” hükmüne de yer verilmiştir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 28 inci maddesindeki hükümde,  Devlet Memuruna yasaklanan işler açık ve net olarak belirtilmiştir. Devlet memuruna yasaklanan işler arasında zirai faaliyet kazançları sayılmamıştır.

Bu durumda, Devlet memuru kendisi ya da bakmakla yükümlü bulunduğu kişilerin mal bildirimi ve  değişiklikleri 3628 sayılı Kanundaki sürelere uyarak zamanında yaptığı sürece ziraat odalarına kayıt yapabilmekte, tarım desteği alabilmekte çiftçilikle uğraşabilmekte ve bundan gelir elde edebilme hak ve olanaklarına sahip olduğu dikkate alındığında sizin de 657 sayılı DMK'nun 4/B maddesine göre sözleşmeli personel olarak görev yapmakta iken kurumunuzda tabi olduğunuz mesainizi aksatmayacak şekilde  tarımsal faaliyette bulunabileceğiniz, zirai kazanç elde edebileceğiniz ve kredi desteği alabileceğiniz düşünülmektedir.

Kolay gelsin.